Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Bij Burgerzaken kunt u op afspraak terecht. Kijk voor de openingstijden bij 'Contact'.

Let op: Neem bij de afspraak alle benodigde documenten mee. Deze zijn onder 'Aanpak' genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een recente pasfoto en aan de schriftelijke toestemming van de ouder(s) bij een paspoort voor kinderen tot 18 jaar en bij een identiteitskaart voor kinderen tot en met 12 jaar.

Afspraak maken

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen. Vraagt u een reisdocument aan voor uw kind? Uw kind moet dan zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het reisdocument.

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

U kunt de vermissing direct online doorgeven met uw DigiD. Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan op een later moment.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.

Uw paspoort of identiteitskaart kunt u ophalen bij het Klant Contact Centrum. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 57,30
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 36,95
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 68,50

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 51,62 extra.

(tarieven 2022)