Participatie is belangrijk binnen de nieuwe Omgevingswet.

06 november 2023
nieuws

De Omgevingswet stimuleert dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt, uw gemeente, uw provincie. Dat heet participatie.

Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen. Of misschien benadert uzelf uw omgeving met een eigen initiatief. De initiatiefnemer van een plan, een idee, is verantwoordelijk voor het betrekken van bijvoorbeeld buren en andere belanghebbenden. Het gaat om degenen op wie de plannen direct of indirect invloed hebben.

Participatie bij uw initiatief

Iemand met een plan of een idee (initiatiefnemer) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet verplicht. Er is één uitzondering: de gemeenteraad wijst gevallen aan waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten, die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.

Hoe organiseert u een goede participatie bij uw plan?

Grote en ingewikkelde plannen vragen een intensievere betrokkenheid uit de omgeving en andere belanghebbenden, dan een klein initiatief of plan. Onze Leidraad Participatie bij uw initiatief kan u helpen. De leidraad is vanaf januari 2024 beschikbaar op onze website.

Animatie

Bekijk op de website  Aan de slag met de Omgevingswet de animatie over participatie in de Omgevingswet, hierin krijgt u een korte uitleg over participatie.

 

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Kampen