Ook energietoeslag voor studenten en jongeren in Kampen

08 november 2022
nieuws

Burgemeester en wethouders van Kampen geven gehoor aan de wens van de gemeenteraad ook uitwonende studenten en jongeren tussen 18 en 21 jaar in aanmerking te laten komen voor energietoeslag. De gemeente heeft daarvoor de beleidsregels Eenmalige energietoeslag 2022 gemeente Kampen gewijzigd. Vanaf 21 november kunnen deze jongeren energietoeslag aanvragen via de website van de gemeente Kampen.

Onlangs zijn in de gemeenteraad de zorgen rondom de gestegen energielasten besproken. Burgemeester en wethouders erkennen en herkennen deze zorgen.

Wethouder Richard Boddeus: "De gemeenteraad heeft unaniem de wens uitgesproken de energietoeslag zowel voor inwoners als voor studenten en jongeren gelijk te trekken. Daaraan geven we graag gehoor aan. We zijn blij dat we op deze manier de doelgroep uitwonende studenten en jongeren tussen 18 en 21 jaar kunnen helpen."

Ook bereikbaar voor jongeren en studenten

In de huidige situatie is de leeftijdsgrens voor het aanvragen van energietoeslag vastgesteld op 21 jaar.

De gemeente heeft geconcludeerd dat hulp aan studenten via bijzondere bijstand onvoldoende passend en gewenst is. Om de bijdrage voor studenten en overige inwoners gelijk te trekken is de energietoeslag nu ook bereikbaar voor studenten en jongeren. De leeftijdsgrens wordt naar beneden bijgesteld en geldt voor inwoners vanaf 18 jaar die uitwonend zijn.

Eigen huisvesting en energiecontract

Om binnen de regeling van de energietoeslag in alle situaties gelijk te handelen, komen alle uitwonende jongeren in de leeftijd tussen de 18 en de 21 jaar met eigen huisvesting en een energiecontract in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1300. Daarbij is de voorwaarde dat het inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm van een 21-jarige, waarbij de daadwerkelijk geleende DUO- norm bedrag als inkomen wordt meegeteld. Studenten zonder eigen energiecontract of met een all-in huurprijs die te maken krijgen met sterk stijgende vaste lasten, kunnen zo nodig een beroep doen op individuele bijzondere bijstand.

Aanvragen

Studenten en inwoners tussen 18 en 21 jaar kunnen de energietoeslag vanaf 21 november aanvragen via www.kampen.nl/energietoeslag. Vanaf dat moment staat meer informatie en de aanvraagmodule klaar op de website.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier