De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg.Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen.
De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.
Landelijke maatregelen
Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.
Informatie in eenvoudige taal
Lockdown en avondklok blijven nodig. Het aantal besmette mensen neemt minder snel af. En stijgt zelfs een beetje. Daarom is het nog steeds druk in ziekenhuizen. En blijft de lockdown nodig tot en met 15 maart. De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. Veel mensen vinden de lockdown erg zwaar. Het kabinet ziet dat en wil versoepelen waar het kan. Op 23 februari vertelde minister-president Mark Rutte wat wel weer kan. De regels in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl.
Een overzicht van de maatregelen vanaf 3 maart kunt u ook downloaden als pdf-document.
Overzicht coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021.pdf
Testen op het coronavirus
Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn meerdere testlocaties in de regio IJsselland. Ook in de gemeente Kampen is een testlocatie beschikbaar. Deze testlocatie is gevestigd aan de Tasveld 17 in IJsselmuiden.
Meer informatie
Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/corona/testlocaties-coronavirus/.
Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19
Sinds 1 december 2020 geldt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De eerdere noodverordening binnen Veiligheidsregio IJsselland is hiermee vervallen. Op rijksoverheid.nl lees je meer informatie over de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19.
Om het coronavirus onder controle te houden, is het erg belangrijk om de basisregels na te leven. Daarom blijven deze voor iedereen gelden.
Basisregels
- In heel Nederland geldt een avondklok.
- Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
- Was vaak uw handen.
- Hoest en nies in uw elleboog.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Is het druk? Ga dan weg.
- Draag een mondkapje waar dat verplicht is.
- Klachten? Blijf thuis en laat u testen.