Coronavirus

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Landelijke maatregelen

Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De maatregelen worden als het kan stap voor stap afgebouwd. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.

Informatie in eenvoudige taal

Vanaf 1 juli mag u meer dingen doen. Dat mag ook met andere mensen. 1,5 meter afstand houden blijft gelden. De stappen vanaf 1 juli in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl

Een overzicht van de maatregelen vanaf 1 juli kunt u ook downloaden als pdf-document.

PDFOverzicht coronamaatregelen vanaf 1 juli (pdf, 1 MB)

Testen op het coronavirus

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn vier testlocaties in de regio IJsselland. De locaties zijn:

 • Hannoverstraat 2 in Deventer
 • Veldkampweg 23 in Ommen
 • Dolderweg 1 in Steenwijk 
 • Ceintuurbaan 15 in Zwolle

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/coronatest/testlocaties-coronavirus/.

Maatregelen in de gemeente Kampen

Ook in de gemeente Kampen worden maatregelen genomen.

Daarnaast is in de Veiligheidsregio IJsselland een noodverordening in verband met het coronavirus van kracht. De noodverordening bevat voorschriften om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en geldt ook voor de gemeente Kampen.

Om het coronavirus onder controle te houden, is het erg belangrijk om de basisregels na te leven. Daarom blijven deze voor iedereen gelden.

Basisregels

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Veelgestelde vragen over corona

Het aanvragen of omruilen van een afvalcontainer is weer mogelijk. U kunt dit direct online aanvragen en betalen.

Kijk voor meer informatie en de aanvraag op de pagina Afvalcontainer aanvragen.

Vakantieparken en campings mogen open zijn. Wel gelden er voorwaarden. Het is toegestaan het chemisch toilet te legen op een stortplaats of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. De voorwaarden en meer informatie leest u in het overzicht veel gestelde vragen van de Veiligheidsregio IJsselland. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings mogen vanaf 15 juni 2020 weer open.

De camperplaats van de gemeente Kampen op het Burgemeester Berghuisplein is gesloten.

Er is een informatienummer voor recreatie en toerisme beschikbaar: 088-119 77 77. Dit nummer is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar voor vragen van recreatieondernemers en recreanten.

Het is strafbaar als mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden.

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Houdt iemand onvoldoende afstand? Probeer elkaar eerst op een respectvolle manier aan te spreken. Komt u er niet uit, dan kunt u dat per e-mail melden via tenh@kampen.nl. Een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Kampen of de politie zal dan een kijkje gaan nemen.

Op werkdagen na 16.30 uur en op zaterdag, zondag en op feestdagen kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over het coronavirus in verschillende talen, zoals Arabisch, Engels, Papiaments, Pools, Spaans en Turks. Het landelijk expertisecentrum Pharos verspreidt posters over de coronamaatregelen in Arabisch, Chinees, Farsi, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks.

Voor bewoners van asielzoekerscentra heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op zijn website de nodige informatie over het coronavirus gebundeld in verschillende talen. Bij asielzoekerscentra, zoals het AZC Dronten, hangen posters en wordt voorlichting gegeven.

Ook de gemeente Kampen maakt gebruik van de informatie in andere talen op plekken die anderstaligen zien.

Als het virus onder controle blijft, kan het maximum aantal bezoekers per 1 juli worden uitgebreid naar 100 personen. Dit geldt voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten en ook voor bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen.

Zolang de regels nog niet versoepeld kunnen worden, is de oproep van de gemeente Kampen: kom alleen samen met de mensen die nodig zijn om een online dienst te organiseren. Zoek de grens van 30 personen niet op! Voor zover wij weten, is er geen enkele kerk binnen de gemeente Kampen die zondag nog in groepjes samenkomt (anders dan om een online dienst te realiseren).

Supermarkten en winkels beperken het aantal klanten in de winkel. Vanaf nu mag er een klant per tien vierkante meter aanwezig zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Is de winkel volgens de richtlijnen vol, dan moeten andere klanten buiten wachten. Het gebruik van een winkelwagen is verplicht. In kleinere winkels is het gebruik van een mandje verplicht.

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen georganiseerd buiten sporten, zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Wedstrijden, toeschouwers en gezamenlijke kleedkamers en douches zijn niet toegestaan.

Voor volwassenen geldt dat buiten sporten, buiten bewegen of gewoon buiten zijn is toegestaan. Dat kan alleen zijn, in teamverband of met meer mensen samen. Daarbij geldt wel op 1,5 meter afstand van elkaar.

Als het virus onder controle blijft, zijn vanaf 1 september ook binnensporten en alle contactsporten weer mogelijk voor alle leeftijden, net als sportwedstrijden zonder publiek. 

Via de website van het NOC*NSF is meer informatie te vinden over het sportprotocol verantwoord sporten kinderen en jeugd.

De gemeente Kampen heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en heffingen in overleg later betalen. Wij hebben intensief contact met ondernemersverenigingen (lokaal, regionaal en landelijk).

Via de pagina Informatie voor ondernemers in verband met het coronavirus vindt u lokale maatregelen en een overzicht van websites met meer informatie voor ondernemers.

De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet. Via de Veiligheidsregio IJsselland worden burgemeesters en crisisfunctionarissen voortdurend op de hoogte gehouden van de nieuwste informatie vanuit het RIVM en de GGD. De burgemeester heeft geregeld overleg met andere burgemeesters in de regio.

Binnen de gemeente Kampen is een gemeentelijk beleidsteam coronavirus actief, die alle gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in de gaten houdt. Dagelijks beantwoorden we binnengekomen vragen en bekijken we waar aanvullende maatregelen nodig zijn.

U kunt het bij ons melden als u tegen problemen aanloopt door het coronavirus, die u niet zelf kunt oplossen. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: kcc@kampen.nl.

Er gelden landelijk uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Verder geldt:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis en beperk sociale contacten.
 • Houd 1,5 meter afstand.

De huwelijken gaan door. Wel gaan we de grootte van de trouwgezelschappen beperken. We nemen met ieder bruidspaar dat in de komende weken trouwt telefonisch contact op. Hierbij bespreken we onder meer hoeveel mensen er bij de trouwplechtigheid aanwezig mogen zijn.

Als het virus onder controle blijft, kan het maximum aantal bezoekers per 1 juli worden uitgebreid naar 100 personen. Dit geldt voor georganiseerde samenkomsten, zoals bruiloften, uitvaarten en kerkdiensten,, maar ook voor bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen.

Heeft u een afvalpas nodig? Dan vragen we u niet langs te komen maar de aanvraag via e-mail te doen. Dat kan via kcc@kampen.nl. De aanvraag van een eerste afvalpas is gratis. Bent u uw afvalpas kwijt? Dan ontvangt u een rekening na de aanvraag van een nieuwe afvalpas. 

Afval ophalen

De ophaaldagen van het afval gaan gewoon volgens planning door. Alleen grof vuil wordt voorlopig niet opgehaald. Er kunnen daarom geen afspraken worden gemaakt voor het ophalen van grof vuil en grof tuinafval. Heeft u een (nieuwe) afvalpas nodig? Kom niet langs, maar doe de aanvraag per e-mail via kcc@kampen.nl. Voor de eventuele betaling ontvangt u dan een rekening.

Afval wegbrengen

Bij Recycling Kampen gelden extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Allereerst geldt: breng alleen een bezoek aan de milieustraat als dit echt noodzakelijk is en kom niet als u gezondheidsklachten heeft. Kom zoveel mogelijk alleen en hou rekening met de volgende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften:

 • medewerkers helpen niet bij het uitladen
 • bij uitladen van spullen mag 1 persoon de auto verlaten
 • medewerkers houden 1,5 meter afstand
 • betalen kan alleen met de pinpas

Door de maatregelen kunnen er langere wachtrijen ontstaan dan gebruikelijk. Ook daarom is het belangrijk bezoeken aan de milieustraat zoveel mogelijk te beperken. De openingstijden zijn ongewijzigd.

Veel inwoners willen graag helpen. Van oppassen en de hond uitlaten tot boodschappen doen en bezorgen. Er is een twitteraccount met de hashtag #coronahulpkampen en een Facebook-groep #coronahulp Kampen en omstreken. Hier kunt u uw hulp aanbieden of verzoeken voor hulp doen. Ook is er een groep jongeren die heeft aangeboden boodschappen te doen voor ouderen die hun huis niet meer uit willen of kunnen. Meer daarover leest u op https://brugnieuws.nl/algemeen/jonge-mensen-helpen-ouderen. Daarnaast biedt het Leger des Heils, afdeling Kampen praktische hulp aan, in het bijzonder voor kwetsbare mensen (ouderen, zieken). Tijdens kantooruren kunt u bellen op telefoonnummer 06-40061279.

Inwoners van de gemeente Kampen kunnen contact opnemen met medewerkers van Welzijn Kampen en De Kern voor zaken rond het Corona-virus. Dit kan gaan om een praatje of hulp voor inwoners die thuis moeten blijven door de maatregelen rondom het coronavirus. Denk hierbij aan boodschappen of vervoer. Bent u een burgerinitiatief gestart, laat dit dan ook via telefoonnummer 038-4691500 weten. Vanuit Korteweg 4 verwerken twee medewerkers de vragen en het aanbod om inwoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Tijdens deze werkzaamheden maken zij een zo compleet mogelijk overzicht van het aanbod in de gemeente Kampen. Meer informatie kunt u vinden via https://welzijnkampen.nl/actueel/hulpvragen-corona-kampen/.

De balies in het stadhuis zijn alleen op afspraak open. Het ophalen van al aangevraagde producten kan iedere werkdag zonder afspraak van 8.30 tot 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur). Veel van onze dienstverlening is ook online beschikbaar. Maakt u daar vooral gebruik van. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.

Vanaf woensdag 2 september zijn we in de even weken weer op woensdagavond tot 20.00 uur geopend.

Afspraak maken online via kampen.nl

In het stadhuis werken we op dit moment volledig op afspraak. U kunt online een Afspraak maken voor de volgende producten:

 • het aanvragen van een paspoort en identiteitskaart;
 • het aanvragen van een rijbewijs;
 • een inschrijving vanuit het buitenland;
 • een aangifte van geboorte;
 • een aangifte van overlijden.

Andere aanvragen zijn digitaal via kampen.nl beschikbaar. Hiervoor hoeft u niet naar het stadhuis te komen. Wilt u uw paspoort of rijbewijs verlengen? Doe dat dan alleen als uw document binnen een maand verloopt.

Afspraak maken voor balie zorg en inkomen

Wilt u een afspraak bij de balie Inkomen en zorg dan kunt u bellen met 14038, optie 1. Zij plannen dan een afspraak in.

Aanmelden in het stadhuis

Heeft u een afspraak en komt u naar het stadhuis, dan kunt u zich melden via de informatiezuil. Heeft u een afspraak met balie Inkomen en zorg dan kunt u gewoon doorlopen en wordt u door de baliemedewerker opgeroepen.

Afvalpas

Wilt u een afvalpas? Dan vragen we u deze via de telefoon, 14038 of via kcc@kampen.nl aan te vragen. Wij sturen u dan de afvalpas en eventuele rekening toe.

Heeft u andere, dringende vragen? Neem dan u telefonisch contact met ons op. Kom niet zomaar naar het stadhuis!

Door beperkte bezetting liever niet bellen

De bezetting van ons Klant Contact Centrum is door de maatregelen zeer beperkt. Daarom vragen we u om alleen voor dringende zaken telefonisch contact met ons op te nemen. Wilt u melding maken van bijvoorbeeld groenafval dat niet is opgeruimd of een losliggende stoeptegel, meld dat dan via Iets melden.