Coronavirus

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Op zaterdag 5 juni is de derde stap van het openingsplan gezet en gaat onder voorwaarden bijna alles open, waaronder restaurants, bioscopen en musea. Door ons aan de basisregels te houden, kan steeds meer.

Thuis mag u 4 mensen op een dag ontvangen. Buiten mag u met 3 anderen samen zijn of een activiteit doen. Houd wel 1,5 meter afstand. Mensen uit het eigen huishouden en kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Ook musea, bioscopen en theaters mogen weer open. Restaurants en cafés mogen open zijn van 6.00 tot 22.00 uur. U moet wel reserveren en een gezondheidscheck is verplicht.

De basisregels blijven gelden. Ook als u bent gevaccineerd. Op 26 juni wordt de vierde stap uit het openingsplan gezet en is er meer mogelijk.

Landelijke maatregelen

Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.

Informatie in eenvoudige taal

Minder mensen liggen in het ziekenhuis. En meer mensen hebben een prik. Daarom is er vanaf 5 juni meer mogelijk. Alle regels in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl.

Een overzicht van de nieuwe mogelijkheden vanaf 5 juni kunt u ook downloaden als pdf-document.

PDFStap 3 openingsplan: bijna alles open (pdf, 181 kB)

Testen op het coronavirus

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn meerdere testlocaties in de regio IJsselland. Ook in de gemeente Kampen is een testlocatie beschikbaar. Deze testlocatie is gevestigd aan de Tasveld 17 in IJsselmuiden.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/corona/testlocaties-coronavirus/.

Sport en corona

Wilt u weten wat er mogelijk is op het gebied van sport? Kijk voor veel gestelde vragen over sport en corona op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport.

Basisregels

 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Is het druk? Ga dan weg.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen.

Veelgestelde vragen over corona

De balies van Burgerzaken zijn alleen op afspraak open. Bij de balie Inkomen en zorg kunt u iedere ochtend zonder afspraak terecht. 's Middags werkt ook deze balie op afspraak.

Het ophalen van al aangevraagde rijbewijzen of reisdocumenten kan iedere werkdag zonder afspraak bij het Klant Contact Centrum. Het stadhuis is iedere werkdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Burgerzaken is in de oneven weken ook op woensdagavond van 17.00 tot 20.00 uur geopend.

Veel van onze dienstverlening is online beschikbaar. Maakt u daar vooral gebruik van.

Afspraak maken bij Burgerzaken

Bij Burgerzaken werken we volledig op afspraak. U kunt online een afspraak maken voor de volgende producten:

 • het aanvragen van een paspoort en identiteitskaart
 • het aanvragen van een rijbewijs
 • een inschrijving vanuit het buitenland
 • een aangifte van geboorte

Andere aanvragen zijn digitaal via kampen.nl beschikbaar. Hiervoor hoeft u niet naar het stadhuis te komen. Wilt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen? Hiervoor kunt u op afspraak in het stadhuis terecht.

Afspraak maken voor balie Inkomen en zorg

Iedere ochtend kunt u zonder afspraak bij de balie Inkomen en zorg terecht. De balie is open van 9.00 tot 12.00 uur.

's Middags kunt u alleen op afspraak bij de balie langskomen. Wilt u een afspraak bij de balie Inkomen en zorg dan kunt u bellen met 14038, optie 1. Zij plannen dan een afspraak in.

Aanmelden in het stadhuis

Heeft u een afspraak en komt u naar het stadhuis, dan kunt u zich melden via de informatiezuil. Heeft u een afspraak met balie Inkomen en zorg dan kunt u gewoon doorlopen en wordt u door de baliemedewerker opgeroepen.

Er gelden landelijk uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis, ontvang geen bezoek en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Ga weg als het druk is.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

De gemeente Kampen heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en heffingen in overleg later betalen. Wij hebben intensief contact met ondernemersverenigingen (lokaal, regionaal en landelijk).

Via de pagina Informatie voor ondernemers in verband met het coronavirus vindt u lokale maatregelen en een overzicht van websites met meer informatie voor ondernemers.

De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet. Via de Veiligheidsregio IJsselland worden burgemeesters en crisisfunctionarissen voortdurend op de hoogte gehouden van de nieuwste informatie vanuit het RIVM en de GGD. De burgemeester heeft geregeld overleg met andere burgemeesters in de regio.

Binnen de gemeente Kampen is een gemeentelijk beleidsteam coronavirus actief, die alle gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in de gaten houdt. Dagelijks beantwoorden we binnengekomen vragen en bekijken we waar aanvullende maatregelen nodig zijn.

U kunt het bij ons melden als u tegen problemen aanloopt door het coronavirus, die u niet zelf kunt oplossen. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: kcc@kampen.nl.