Coronavirus

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg.Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. 

De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Landelijke maatregelen

Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.

Informatie in eenvoudige taal

Lockdown en avondklok blijven nodig. Het aantal besmette mensen neemt minder snel af. En stijgt zelfs een beetje. Daarom is het nog steeds druk in ziekenhuizen. En blijft de lockdown nodig tot en met 15 maart. De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. Veel mensen vinden de lockdown erg zwaar. Het kabinet ziet dat en wil versoepelen waar het kan. Op 23 februari vertelde minister-president Mark Rutte wat wel weer kan. De regels in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl.

Een overzicht van de maatregelen vanaf 3 maart kunt u ook downloaden als pdf-document.

PDFOverzicht coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021.pdf

Testen op het coronavirus

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn meerdere testlocaties in de regio IJsselland. Ook in de gemeente Kampen is een testlocatie beschikbaar. Deze testlocatie is gevestigd aan de Tasveld 17 in IJsselmuiden.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/corona/testlocaties-coronavirus/.

Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

Sinds 1 december 2020 geldt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De eerdere noodverordening binnen Veiligheidsregio IJsselland is hiermee vervallen. Op rijksoverheid.nl lees je meer informatie over de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19.

Om het coronavirus onder controle te houden, is het erg belangrijk om de basisregels na te leven. Daarom blijven deze voor iedereen gelden.

Basisregels

 • In heel Nederland geldt een avondklok.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Is het druk? Ga dan weg.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen.

Veelgestelde vragen over corona

Er gelden landelijk uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis, ontvang geen bezoek en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Ga weg als het druk is.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

Contactberoepen waarvoor een uitzondering geldt

Contactberoepen zoals kappers, tatoeëerders en nagelstylisten zijn gesloten. Uitgezonderd zijn contactberoepen waar tegen betaling zorg wordt verleend op basis van enkele zorgwetten of in het kader van bloedafname en bloedvoorziening. Ook de opticiens, audiciens en de dierenartsen uitgezonderd van het verbod. Op rijksoverheid.nl staat de volledige lijst met contactberoepen waarvoor een uitzondering geldt.

Uitzonderingen detailhandel

De detailhandel is gesloten. Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations.

Op rijksoverheid.nl staat de volledige lijst met detailhandel waarvoor een uitzondering geldt.

Voor sporten gelden de volgende regels:

 • Buiten mag maximaal met twee personen gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit.
 • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan.
 • Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Voor en na het sporten geldt voor iedereen vanaf 13 jaar: houd 1,5 meter afstand en kom niet met meer dan 2 personen samen.

Via de website van het NOC*NSF is meer informatie te vinden over het sportprotocol verantwoord sporten kinderen en jeugd.

De balies in het stadhuis zijn alleen op afspraak open. Het ophalen van al aangevraagde producten kan iedere werkdag zonder afspraak van 9.00 tot 12.00 uur. Veel van onze dienstverlening is ook online beschikbaar. Maakt u daar vooral gebruik van. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.

We zijn in de even weken op woensdagavond van 17.00 tot 20.00 uur geopend.

Afspraak maken bij Burgerzaken

In het stadhuis werken we op dit moment volledig op afspraak. U kunt online een Afspraak maken voor de volgende producten:

 • het aanvragen van een paspoort en identiteitskaart;
 • het aanvragen van een rijbewijs;
 • een inschrijving vanuit het buitenland;
 • een aangifte van geboorte;
 • een aangifte van overlijden.

Andere aanvragen zijn digitaal via kampen.nl beschikbaar. Hiervoor hoeft u niet naar het stadhuis te komen. Wilt u uw paspoort of rijbewijs verlengen? Doe dat dan alleen als uw document binnen een maand verloopt.

Afspraak maken voor balie zorg en inkomen

Wilt u een afspraak bij de balie Inkomen en zorg dan kunt u bellen met 14038, optie 1. Zij plannen dan een afspraak in.

Aanmelden in het stadhuis

Heeft u een afspraak en komt u naar het stadhuis, dan kunt u zich melden via de informatiezuil. Heeft u een afspraak met balie Inkomen en zorg dan kunt u gewoon doorlopen en wordt u door de baliemedewerker opgeroepen.

Het is strafbaar als mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden.

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Houdt iemand onvoldoende afstand? Probeer elkaar eerst op een respectvolle manier aan te spreken. Komt u er niet uit, dan kunt u dat per e-mail melden via tenh@kampen.nl. Een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Kampen of de politie zal dan een kijkje gaan nemen.

Op werkdagen na 16.30 uur en op zaterdag, zondag en op feestdagen kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over het coronavirus in verschillende talen, zoals Arabisch, Engels, Papiaments, Pools, Spaans en Turks. Het landelijk expertisecentrum Pharos verspreidt posters over de coronamaatregelen in Arabisch, Chinees, Farsi, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks.

Voor bewoners van asielzoekerscentra heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op zijn website de nodige informatie over het coronavirus gebundeld in verschillende talen. Bij asielzoekerscentra, zoals het AZC Dronten, hangen posters en wordt voorlichting gegeven.

Ook de gemeente Kampen maakt gebruik van de informatie in andere talen op plekken die anderstaligen zien.

De gemeente Kampen heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en heffingen in overleg later betalen. Wij hebben intensief contact met ondernemersverenigingen (lokaal, regionaal en landelijk).

Via de pagina Informatie voor ondernemers in verband met het coronavirus vindt u lokale maatregelen en een overzicht van websites met meer informatie voor ondernemers.

De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet. Via de Veiligheidsregio IJsselland worden burgemeesters en crisisfunctionarissen voortdurend op de hoogte gehouden van de nieuwste informatie vanuit het RIVM en de GGD. De burgemeester heeft geregeld overleg met andere burgemeesters in de regio.

Binnen de gemeente Kampen is een gemeentelijk beleidsteam coronavirus actief, die alle gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in de gaten houdt. Dagelijks beantwoorden we binnengekomen vragen en bekijken we waar aanvullende maatregelen nodig zijn.

U kunt het bij ons melden als u tegen problemen aanloopt door het coronavirus, die u niet zelf kunt oplossen. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: kcc@kampen.nl.

De huwelijken gaan door. Wel wordt de grootte van de trouwgezelschappen beperkt. Bij huwelijken geldt een maximum van 30 personen.

Afval ophalen

De ophaaldagen van het afval gaan gewoon volgens planning door. Alleen grof vuil wordt voorlopig niet opgehaald. Er kunnen daarom geen afspraken worden gemaakt voor het ophalen van grof vuil en grof tuinafval. Heeft u een (nieuwe) afvalpas nodig? Kijk dan op de pagina Afvalpas hoe u een afvalpas kunt aanvragen.

Afval wegbrengen

Bij Recycling Kampen gelden extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Allereerst geldt: breng alleen een bezoek aan de milieustraat als dit echt noodzakelijk is en kom niet als u gezondheidsklachten heeft. Kom zoveel mogelijk alleen en hou rekening met de volgende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften:

 • medewerkers helpen niet bij het uitladen
 • bij uitladen van spullen mag 1 persoon de auto verlaten
 • medewerkers houden 1,5 meter afstand
 • betalen kan alleen met de pinpas

Door de maatregelen kunnen er langere wachtrijen ontstaan dan gebruikelijk. Ook daarom is het belangrijk bezoeken aan de milieustraat zoveel mogelijk te beperken. De openingstijden zijn ongewijzigd.

Veel inwoners willen graag helpen. Van oppassen en de hond uitlaten tot boodschappen doen en bezorgen. Er is een twitteraccount met de hashtag #coronahulpkampen en een Facebook-groep #coronahulp Kampen en omstreken. Hier kunt u uw hulp aanbieden of verzoeken voor hulp doen. Ook is er een groep jongeren die heeft aangeboden boodschappen te doen voor ouderen die hun huis niet meer uit willen of kunnen. Meer daarover leest u op https://brugnieuws.nl/algemeen/jonge-mensen-helpen-ouderen. Daarnaast biedt het Leger des Heils, afdeling Kampen praktische hulp aan, in het bijzonder voor kwetsbare mensen (ouderen, zieken). Tijdens kantooruren kunt u bellen op telefoonnummer 06-40061279.

Inwoners van de gemeente Kampen kunnen contact opnemen met medewerkers van Welzijn Kampen en De Kern voor zaken rond het Corona-virus. Dit kan gaan om een praatje of hulp voor inwoners die thuis moeten blijven door de maatregelen rondom het coronavirus. Denk hierbij aan boodschappen of vervoer. Bent u een burgerinitiatief gestart, laat dit dan ook via telefoonnummer 038-4691500 weten. Vanuit Korteweg 4 verwerken twee medewerkers de vragen en het aanbod om inwoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Tijdens deze werkzaamheden maken zij een zo compleet mogelijk overzicht van het aanbod in de gemeente Kampen. Meer informatie kunt u vinden via https://welzijnkampen.nl/actueel/hulpvragen-corona-kampen/.