Coronavirus

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal coronabesmettingen te doorbreken. Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws, maar maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom heeft het kabinet besloten om de gedeeltelijke lockdown voort te zetten.

Landelijke maatregelen

Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.

Informatie in eenvoudige taal

Mensen houden zich beter aan de regels. Het aantal besmettingen wordt minder. Dat is goed nieuws. We zijn er nog niet. Daarom zijn er nog steeds extra regels. De regels vanaf 19 november in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl

Een overzicht van de maatregelen vanaf 19 november kunt u ook downloaden als pdf-document.

Overzicht coronamaatregelen vanaf 19 november (pdf, 175 kB)

Testen op het coronavirus

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn meerdere testlocaties in de regio IJsselland. Ook in de gemeente Kampen is een testlocatie beschikbaar. Deze testlocatie is gevestigd aan de Tasveld 17 in IJsselmuiden.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/coronatest/testlocaties-coronavirus/.

Maatregelen in de gemeente Kampen

Ook in de gemeente Kampen worden maatregelen genomen. Daarnaast is in de Veiligheidsregio IJsselland een noodverordening in verband met het coronavirus van kracht. De noodverordening bevat voorschriften om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en geldt ook voor de gemeente Kampen.

Om het coronavirus onder controle te houden, is het erg belangrijk om de basisregels na te leven. Daarom blijven deze voor iedereen gelden.

Basisregels

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Ga weg als het druk is.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

Veelgestelde vragen over corona

De balies in het stadhuis zijn alleen op afspraak open. Het ophalen van al aangevraagde producten kan iedere werkdag zonder afspraak van 9.00 tot 12.00 uur. Veel van onze dienstverlening is ook online beschikbaar. Maakt u daar vooral gebruik van. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.

We zijn in de even weken op woensdagavond van 17.00 tot 20.00 uur geopend.

Afspraak maken bij Burgerzaken

In het stadhuis werken we op dit moment volledig op afspraak. U kunt online een Afspraak maken voor de volgende producten:

 • het aanvragen van een paspoort en identiteitskaart;
 • het aanvragen van een rijbewijs;
 • een inschrijving vanuit het buitenland;
 • een aangifte van geboorte;
 • een aangifte van overlijden.

Andere aanvragen zijn digitaal via kampen.nl beschikbaar. Hiervoor hoeft u niet naar het stadhuis te komen. Wilt u uw paspoort of rijbewijs verlengen? Doe dat dan alleen als uw document binnen een maand verloopt.

Afspraak maken voor balie zorg en inkomen

Wilt u een afspraak bij de balie Inkomen en zorg dan kunt u bellen met 14038, optie 1. Zij plannen dan een afspraak in.

Aanmelden in het stadhuis

Heeft u een afspraak en komt u naar het stadhuis, dan kunt u zich melden via de informatiezuil. Heeft u een afspraak met balie Inkomen en zorg dan kunt u gewoon doorlopen en wordt u door de baliemedewerker opgeroepen.

De landelijke maatregelen geven veiligheidsregio’s de ruimte om te bepalen hoeveel bezoekers er op doorstroomlocaties aanwezig mogen zijn. Doorstroomlocaties zijn locaties waar mensen vooral lopend iets beleven, zoals bij musea, bibliotheken, monumenten en pretparken.

In de regio IJsselland hanteren we de norm van 1 persoon per 5 vierkante meter aan beschikbare verblijfsruimte. Deze norm geldt vanaf maandag 5 oktober 2020. In de praktijk betekent dit dat organisaties zelf kunnen berekenen wat het maximum aantal bezoekers tegelijkertijd mag zijn. Vervolgens moeten zij een plan opstellen voor de uitvoering. Hierin staat bijvoorbeeld hoe zij dit kenbaar maken aan hun bezoekers en toezien op de naleving van deze norm. Daarnaast blijven natuurlijk de algemeen geldende coronaregels, zoals 1,5 meter afstand houden, van kracht.

Detailhandel

Het maximum aantal bezoekers van 1 persoon per 5 vierkante meter geldt niet voor de detailhandel. Winkeleigenaren moeten een actief deurbeleid voeren, zodat personeel en bezoekers altijd 1,5 meter afstand bewaren. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten, zorgen er daarnaast nog voor dat zij twee keer per dag een uur uitsluitend toegang geven aan ouderen en kwetsbare mensen. Zoals met alle coronamaatregelen moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen om te voldoen aan de maatregelen. Er wordt alleen gehandhaafd waar dat nodig blijkt te zijn.

Het is strafbaar als mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden.

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Houdt iemand onvoldoende afstand? Probeer elkaar eerst op een respectvolle manier aan te spreken. Komt u er niet uit, dan kunt u dat per e-mail melden via tenh@kampen.nl. Een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Kampen of de politie zal dan een kijkje gaan nemen.

Op werkdagen na 16.30 uur en op zaterdag, zondag en op feestdagen kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over het coronavirus in verschillende talen, zoals Arabisch, Engels, Papiaments, Pools, Spaans en Turks. Het landelijk expertisecentrum Pharos verspreidt posters over de coronamaatregelen in Arabisch, Chinees, Farsi, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks.

Voor bewoners van asielzoekerscentra heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op zijn website de nodige informatie over het coronavirus gebundeld in verschillende talen. Bij asielzoekerscentra, zoals het AZC Dronten, hangen posters en wordt voorlichting gegeven.

Ook de gemeente Kampen maakt gebruik van de informatie in andere talen op plekken die anderstaligen zien.

Supermarkten en winkels beperken het aantal klanten in de winkel. Winkeleigenaren moeten een actief deurbeleid voeren, zodat personeel en bezoekers altijd 1,5 meter afstand bewaren. Is de winkel volgens de richtlijnen vol, dan moeten andere klanten buiten wachten.

Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Voor supermarkten en winkels die levensmiddelen verkopen geldt een uitzondering. Supermarkten zorgen er daarnaast nog voor dat zij twee keer per dag een uur uitsluitend toegang geven aan ouderen en kwetsbare mensen.

Na 20.00 uur geldt een alcoholverbod voor de verkoop, het bezorgen en het drinken van alcohol in de openbare ruimte. 

 

Volwassenen mogen sporten met maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand van elkaar.

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen georganiseerd sporten. Zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden.

 • Voor binnenruimtes geldt een maximum van 30 personen per ruimte.
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Geen publiek bij sport.
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Voor en na het sporten geldt voor iedereen vanaf 13 jaar: houd 1,5 meter afstand en kom niet met meer dan 4 personen samen. 

Via de website van het NOC*NSF is meer informatie te vinden over het sportprotocol verantwoord sporten kinderen en jeugd.

De gemeente Kampen heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en heffingen in overleg later betalen. Wij hebben intensief contact met ondernemersverenigingen (lokaal, regionaal en landelijk).

Via de pagina Informatie voor ondernemers in verband met het coronavirus vindt u lokale maatregelen en een overzicht van websites met meer informatie voor ondernemers.

De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet. Via de Veiligheidsregio IJsselland worden burgemeesters en crisisfunctionarissen voortdurend op de hoogte gehouden van de nieuwste informatie vanuit het RIVM en de GGD. De burgemeester heeft geregeld overleg met andere burgemeesters in de regio.

Binnen de gemeente Kampen is een gemeentelijk beleidsteam coronavirus actief, die alle gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in de gaten houdt. Dagelijks beantwoorden we binnengekomen vragen en bekijken we waar aanvullende maatregelen nodig zijn.

U kunt het bij ons melden als u tegen problemen aanloopt door het coronavirus, die u niet zelf kunt oplossen. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: kcc@kampen.nl.

Er gelden landelijk uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Ga weg als het druk is.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

De huwelijken gaan door. Wel wordt de grootte van de trouwgezelschappen beperkt. Bij huwelijken geldt een maximum van 30 personen.

Afval ophalen

De ophaaldagen van het afval gaan gewoon volgens planning door. Alleen grof vuil wordt voorlopig niet opgehaald. Er kunnen daarom geen afspraken worden gemaakt voor het ophalen van grof vuil en grof tuinafval. Heeft u een (nieuwe) afvalpas nodig? Kijk dan op de pagina Afvalpas hoe u een afvalpas kunt aanvragen.

Afval wegbrengen

Bij Recycling Kampen gelden extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Allereerst geldt: breng alleen een bezoek aan de milieustraat als dit echt noodzakelijk is en kom niet als u gezondheidsklachten heeft. Kom zoveel mogelijk alleen en hou rekening met de volgende hygiëne- en veiligheidsvoorschriften:

 • medewerkers helpen niet bij het uitladen
 • bij uitladen van spullen mag 1 persoon de auto verlaten
 • medewerkers houden 1,5 meter afstand
 • betalen kan alleen met de pinpas

Door de maatregelen kunnen er langere wachtrijen ontstaan dan gebruikelijk. Ook daarom is het belangrijk bezoeken aan de milieustraat zoveel mogelijk te beperken. De openingstijden zijn ongewijzigd.

Veel inwoners willen graag helpen. Van oppassen en de hond uitlaten tot boodschappen doen en bezorgen. Er is een twitteraccount met de hashtag #coronahulpkampen en een Facebook-groep #coronahulp Kampen en omstreken. Hier kunt u uw hulp aanbieden of verzoeken voor hulp doen. Ook is er een groep jongeren die heeft aangeboden boodschappen te doen voor ouderen die hun huis niet meer uit willen of kunnen. Meer daarover leest u op https://brugnieuws.nl/algemeen/jonge-mensen-helpen-ouderen. Daarnaast biedt het Leger des Heils, afdeling Kampen praktische hulp aan, in het bijzonder voor kwetsbare mensen (ouderen, zieken). Tijdens kantooruren kunt u bellen op telefoonnummer 06-40061279.

Inwoners van de gemeente Kampen kunnen contact opnemen met medewerkers van Welzijn Kampen en De Kern voor zaken rond het Corona-virus. Dit kan gaan om een praatje of hulp voor inwoners die thuis moeten blijven door de maatregelen rondom het coronavirus. Denk hierbij aan boodschappen of vervoer. Bent u een burgerinitiatief gestart, laat dit dan ook via telefoonnummer 038-4691500 weten. Vanuit Korteweg 4 verwerken twee medewerkers de vragen en het aanbod om inwoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Tijdens deze werkzaamheden maken zij een zo compleet mogelijk overzicht van het aanbod in de gemeente Kampen. Meer informatie kunt u vinden via https://welzijnkampen.nl/actueel/hulpvragen-corona-kampen/.