Coronavirus

Sinds 26 juni is er meer mogelijk. Sinds dat moment stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan verwacht. De meeste mensen raken besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

In de zomer zijn er extra maatregelen voor de horeca, evenementen, cultuur en sport, zoals:

 • De horeca is open als iedereen een vaste zitplaats heeft op 1,5 meter.
 • Alle horeca sluit van 0.00 tot 6.00 uur.
 • Discotheken en clubs zijn gesloten.
 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk als iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

De basisregels blijven belangrijk. Met anderhalve meter afstand is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Houd feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Landelijke maatregelen

Om de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus onder controle te houden zijn er landelijke maatregelen. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Daar vindt u ook meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met GGD IJsselland via het contactformulier.

Informatie in eenvoudige taal

Het aantal besmette mensen neemt snel toe. Er zijn steeds meer besmettingen met een nieuwe versie van het coronavirus. Nog niet iedereen die dat wil heeft een prik. Daarom zijn er nieuwe maatregelen nodig.

De nieuwe maatregelen gelden vanaf zaterdag 10 juli om 6.00 uur. En in ieder geval tot en met 13 augustus. Alle regels in eenvoudige taal kunt u lezen op rijksoverheid.nl.

Een overzicht van de extra maatregelen kunt u ook downloaden als pdf-document.

Coronamaatregelen tijdens de zomer (pdf, 176 kB)

Testen op het coronavirus

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het coronavirus kan getest worden. Met de test kunt u (als u klachten heeft) zien of u besmet bent met het coronavirus. Hiervoor kunt u terecht bij de GGD IJsselland. Om te testen belt u 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Er zijn meerdere testlocaties in de regio IJsselland. Ook in de gemeente Kampen is een testlocatie beschikbaar. Deze testlocatie is gevestigd aan de Tasveld 17 in IJsselmuiden.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie en contactgegevens op www.ggdijsselland.nl/corona/testlocaties-coronavirus/.

Sport en corona

Wilt u weten wat er mogelijk is op het gebied van sport? Kijk voor veel gestelde vragen over sport en corona op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport.

Basisregels

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Klachten? Blijf thuis en laat u direct testen.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

Veelgestelde vragen over corona

De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet. Via de Veiligheidsregio IJsselland worden burgemeesters en crisismedewerkers voortdurend op de hoogte gehouden van de nieuwste informatie vanuit het RIVM en de GGD. De burgemeester heeft vaak overleg met andere burgemeesters in de regio.

Binnen de gemeente Kampen is een gemeentelijk beleidsteam coronavirus actief. Zij houden alle gevolgen voor inwoners, ondernemers en de gemeentelijke organisatie in de gaten.

U kunt het bij ons melden als u tegen problemen aanloopt door het coronavirus, die u niet zelf kunt oplossen. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: kcc@kampen.nl.

De gemeente Kampen heeft verschillende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en heffingen in overleg later betalen. Wij hebben intensief contact met ondernemersverenigingen (lokaal, regionaal en landelijk).

Via de pagina Informatie voor ondernemers in verband met het coronavirus vindt u lokale maatregelen en een overzicht van websites met meer informatie voor ondernemers.

Er gelden landelijk uitgebreide maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De actuele maatregelen staan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Klachten? Blijf thuis en laat u direct testen.
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

De balies van Burgerzaken zijn alleen op afspraak open. Bij de balie Inkomen en zorg kunt u iedere ochtend zonder afspraak terecht. 's Middags werkt ook deze balie op afspraak.

Het ophalen van al aangevraagde rijbewijzen of reisdocumenten kan iedere werkdag zonder afspraak bij het Klant Contact Centrum. Het stadhuis is iedere werkdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Burgerzaken is in de oneven weken ook op woensdagavond van 17.00 tot 20.00 uur geopend.

Veel van onze dienstverlening is online beschikbaar. Maakt u daar vooral gebruik van.

Afspraak maken bij Burgerzaken

Bij Burgerzaken werken we volledig op afspraak. U kunt online een afspraak maken voor de volgende producten:

 • het aanvragen van een paspoort en identiteitskaart
 • het aanvragen van een rijbewijs
 • een inschrijving vanuit het buitenland
 • een aangifte van geboorte

Andere aanvragen zijn digitaal via kampen.nl beschikbaar. Hiervoor hoeft u niet naar het stadhuis te komen. Wilt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen? Hiervoor kunt u op afspraak in het stadhuis terecht.

Afspraak maken voor balie Inkomen en zorg

Iedere ochtend kunt u zonder afspraak bij de balie Inkomen en zorg terecht. De balie is open van 9.00 tot 12.00 uur.

's Middags kunt u alleen op afspraak bij de balie langskomen. Wilt u een afspraak bij de balie Inkomen en zorg dan kunt u bellen met 14038, optie 1. Zij plannen dan een afspraak in.

Aanmelden in het stadhuis

Heeft u een afspraak en komt u naar het stadhuis, dan kunt u zich melden via de informatiezuil. Heeft u een afspraak met balie Inkomen en zorg dan kunt u gewoon doorlopen en wordt u door de baliemedewerker opgeroepen.