Controleer uw woning op loden waterleidingen

Woont u in een woning van voor 1960? Controleer dan of er nog loden leidingen in uw woning aanwezig zijn. Dit kan een risico zijn voor uw gezondheid.

In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen liggen. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los en die komen in het drinkwater terecht. Teveel lood in drinkwater is niet gezond. Daarom informeren wij u. In dit bericht leest u wat dit voor u betekent en wat u er aan kunt doen.

Gezondheidsrisico’s

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Het is niet altijd zichtbaar waar nog loden leidingen zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld in de muur ingebouwd zijn. Dan kunt u een watertest bestellen waarmee u kunt testen of er lood in het water aanwezig is. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Via www.milieucentraal.nl/lodenleidingen leest u meer over de gezondheidsrisico’s.

Als u eigenaar bent van de woning

Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf controleren of uw woning nog waterleidingen van lood heeft. Deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoort u een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding.

Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen zijn. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen. Dat is beter voor de gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur.

Als u uw woning huurt

De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. Van de woningcorporaties deltaWonen en Beter Wonen weten we dat in hun woningen geen loden leidingen meer aanwezig zijn of dat zij dit al laten onderzoeken.

Huurt u een woning bij een andere verhuurder? U kunt dan bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Vragen?

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan? Of wilt u informatie over uw rechten als huurder? Kijk dan op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen.