destination-plan iconNatuur voor Elkaar

Wie wordt er niet blij van natuur? Samen met u wil gemeente Kampen zorgen voor meer groen en natuur in de stad en in de dorpen. In grote of kleine projecten; alle beetjes helpen. Doet u mee?

Onze gemeente ligt in een prachtig groen landschap. Wandelen, fietsen, varen. Het kan hier allemaal. Het is gezond en ontspant. Ook in de stad en in het dorp is groen fijn. In een groene buurt leef je gezonder en prettiger. Bovendien is groen goed om klimaatverandering tegen te gaan. Groen voorkomt wateroverlast. Het biedt koelte in tijden van hitte en houdt water vast bij droogte. Groen biedt ook kansen voor meer biodiversiteit. Dat betekent meer soorten dieren en planten.

Natuur voor Elkaar gaat voor meer groen en meer natuur. Iedereen kan daaraan meedoen. Of u ondernemer bent, werkt in een zorginstelling of een school, of inwoner bent in een wijk of dorp. Of u al actief bent op dit gebied, of dat het juist nieuw voor u is. Overal liggen kansen om Kampen groener te maken en meer ruimte te bieden voor dieren en planten.

Sluit u zich aan bij de groene beweging?

Natuur voor Elkaar is een beweging die steeds groter wordt in Nederland. Gemeente Kampen wil deze beweging in Kampen versterken met een gemeentelijk Natuur Voor Elkaar Plan. Hierin staat welke projecten en initiatieven er zijn en hoe de gemeente die ondersteunt. Hiervoor is de gemeente op zoek naar uw groene projectidee!   

Sluit u aan bij Natuur voor Elkaar, want:

  • door informatie te delen kom je op goede ideeën;
  • door informatie te delen leer je van elkaars successen en knelpunten;
  • als we samenwerken kunnen  we meer bereiken voor natuur en groen;
  • door samen te werken kun je elkaar ondersteunen;
  • door samen te werken kom je elkaar tegen;
  • als deelnemer aan Natuur voor Elkaar krijgt u gratis publiciteit over uw groene acties;
  • door uw bedrijf of woonomgeving te vergroenen wordt het leven leuker en avontuurlijker.

U kunt zich aansluiten door een mail te sturen naar natuurvoorelkaar@kampen.nl.

Groene voorbeelden

In de gemeente Kampen zijn al heel wat goede, groene voorbeelden. We noemen er een paar.

Groene Loper Kampen

In Kampen maken mensen hun buurt samen groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Kampen helpt hen hierbij. Zij helpen u bijvoorbeeld op weg wanneer u een idee hebt voor meer natuur in uw buurt. Dit kan zijn met kennis of geld. Ook organiseert de Groene Loper leuke acties. Lees alles over Groene Loper Kampen.

Groene schoolpleinen

De Rehobothschool, Dr. Schaepmanschool, Regenboog en de Wegwijzer hebben hun plein ingericht met bomen, planten en struiken. De Willem van Oranjeschool, de Mirt en het VIA College gaan dit ook doen. Stichting Iris wil al haar pleinen vergroenen. We inventariseren welke scholen nog meer willen aansluiten.

Voedselbos

Aan de rand van het Stadspark ligt een zelfvoorzienend bos. Er staan onder meer fruitbomen en eetbare planten. Het bos is ongeveer 3.100 m2 groot. Stichting Voedselbos en Natuurspeelplaats Kampen legden het aan.

Omvormen groenstroken

De gemeente is bezig met omvormingen in het openbaar groen. Op sommige plaatsen wordt het gras voortaan niet meer wekelijks gemaaid, maar slechts enkele malen per jaar. Op andere plaatsen worden oude heestervakken vervangen door nieuwe, bloemenrijke beplanting of door gras. Zo ontstaat er meer biodiversiteit in de openbare ruimte. Veel soorten kunnen in de stad een geschikt leefgebied vinden. Een rijk insecten- en dierenleven begint bij gevarieerd groen. Vooral bomen, bloembollen, heesters en planten die bestuivende insecten aantrekken zijn belangrijk. Met vrij kleine ingrepen in het groenbeheer kan al veel bereikt worden. Bloemrijke bermen ontstaan door minder vaak te maaien en het maaisel na enkele dagen weg te halen. Met name langs watergangen in de bebouwde kom zetten we deze maatregel in.

De gemeente Kampen startte met de omvorming in 2020. De wijken De Maten, Oosterholt en Losse Landen zijn al afgerond. Andere wijken volgen in 2022.

de Maten voor

Watergang De Maten voor omvorming

de Maten na

Watergang De Maten na omvorming

Meer informatie

Magazine

De eerste editie van Natuur voor Elkaar Kampen is uit! In dit digitale magazine leest u alles over het creëren van meer groen en natuur in de gemeente Kampen. U kunt het magazine Natuur voor Elkaar online lezen.

Sluit u aan bij Natuur voor Elkaar!

Informeer wat Natuur voor Elkaar voor uw initiatief kan betekenen en stuur een e-mail naar natuurvoorelkaar@kampen.nl.

Heeft u vragen?

Ook dan kunt u altijd contact met ons opnemen via  natuurvoorelkaar@kampen.nl.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier