Mentale gezondheid krijgt volop aandacht in de gemeente Kampen

04 juni 2024
nieuws

In de nationale Week van de Mentale Gezondheid, van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni 2024, vraagt de gemeente Kampen extra aandacht voor het thema mentale gezondheid. Doel van de week is het bespreekbaar maken van de mentale gezondheid en handvatten bieden om klachten te voorkomen of tijdig te signaleren en in brede zin de mentale gezondheid te bevorderen. Mentale gezondheid is van ons allemaal, terwijl niet iedereen zich daarvan bewust is.

Samen met verschillende doelgroepen en vele maatschappelijke partners wil de gemeente Kampen mentale gezondheid bespreekbaar en zichtbaar maken. Ook wil ze handreikingen bieden om de mentale gezondheid van onszelf en anderen te verbeteren, klachten te voorkomen of tijdig te signaleren.

Wethouder Zorg Bernard van den Belt ondersteunt dit initiatief en onderstreept het belang: 

“In Nederland hebben ieder jaar honderdduizenden mensen te maken met problemen rond mentale gezondheid. Zelf of bij mensen in hun directe omgeving. Aandacht voor deze thema’s is ontzettend belangrijk, zeker ook door er met elkaar over te praten. In ieder geval tijdens deze week vragen we er extra aandacht voor in Kampen.”

Wethouder Gezondheid Jan Peter van der Sluis benadrukt ook het belang van het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en voegt toe: 

"Mentale gezondheid heeft een grote impact op de samenleving en het geluk van een individu en zijn omgeving. We moeten dit net zo openlijk bespreken als andere ziektes, omdat het iedereen kan treffen. De schaamte moet verdwijnen."

Aftrap en aanbod

Op maandag 3 juni hesen de wethouders de vlag voor de Week van de Mentale Gezondheid bij het stadhuis. De vlag staat voor bewustwording en bevordering van mentaal welzijn. Groen staat voor bewustzijn van mentale gezondheid, terwijl geel hoop, geluk en vernieuwing vertegenwoordigt. Hiermee willen we onze steun betuigen aan iedereen die met psychische aandoeningen te maken heeft, gesprekken stimuleren en stigma verminderen. Tijdens deze week, en ook daarna, biedt de gemeente diverse initiatieven voor mentale gezondheid.

Bakkie Aandacht

Op 5 juni is wethouder Bernard van den Belt aanwezig op de middelbare school Almere College met het karretje ‘Bakkie Aandacht’. Dit bakkie is onderdeel van het initiatief de WachtVerzachter, waarbij jongeren die op een wachtlijst staan voor jeugdhulp alvast ondersteund kunnen worden en tijdens het wachten kunnen werken aan herstel. Het doel van het bakkie is om met jongeren in gesprek te gaan over mentale gezondheid, onder het genot van een kopje koffie, thee (en popcorn!). Meer informatie over de WachtVerzachter is te vinden op www.wachtverzachter.nuexterne-link-icoon.

Training

In Nederland overlijden dagelijks vijf mensen door suïcidepogingen, met grote gevolgen voor hun omgeving. Om dit aan te pakken, biedt de gemeente onder andere suïcidepreventie trainingen aan. Lokale professionals kunnen te maken krijgen met inwoners die met suïcidale gedachten rondlopen. Tijdens deze training leren deelnemers suïcidale signalen te herkennen en bespreekbaar te maken. De training wordt op 10 september gegeven en is gratis. Vooraf kan een online training van 1 uur gevolgd worden. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen via t.scholte@kampen.nl.

Zelfregiecentrum

Een zelfregiecentrum is een laagdrempelige inloop- en ontmoetingsplaats voor mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid, waar zij aan hun herstel kunnen werken. De activiteiten worden door de deelnemers zelf georganiseerd. Deze centra bieden steun bij tegenslagen zoals ziekte, ontslag, echtscheiding of sterfgeval, en vormen een sociaal netwerk voor emotionele en praktische hulp. Hiermee vervullen ze een preventieve en signalerende functie. Het zelfregiecentrum in de gemeente Kampen bevindt zich in de voormalige Eeka-fabriek aan de Trekvaart 61 in IJsselmuiden.

Communicatiebankje 113

Het bankje aan de Veerweg in Kampen heeft een koperkleurig plakkaat met de spreuk “Een goed gesprek begint met iemand écht zien” en een QR-code die naar 113 zelfmoordpreventieexterne-link-icoon leidt. Davey Wensink, geïnspireerd door persoonlijke ervaringen, heeft dit initiatief samen met wethouder Jan Peter van der Sluis opgezet. Het doel is om mensen aan te moedigen na te denken over mentale gezondheid en hulp te zoeken.