vluchtelingencrisis

Kerken willen samen met gemeenten opvangcrisis humanitair helpen oplossen

26 augustus 2022
nieuws

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de gemeente Kampen willen de opvangcrisis helpen oplossen door gezamenlijk tientallen asielzoekers en statushouders te huisvesten bij kerkelijke gemeenten in heel Nederland. Dat doen ze door een publiek-private samenwerking te initiëren, waarmee de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen samen goede ervaringen hebben opgedaan bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland: “Al weken kijken we met ontzetting naar de beelden uit Ter Apel. Het is meer dan mensonwaardig wat we zien. Onze telefoon gaat voortdurend: kerken in heel Nederland bieden hulp en opvangplekken aan. Samen met de gemeente Kampen hebben we de afgelopen weken gewerkt aan een plan om de Kamper Aanpak Ontheemden landelijk te introduceren."

De Kamper Aanpak Ontheemden laat zien dat ontheemden snel - en met draagvlak - onderdeel worden van de samenleving als dat kleinschalig gebeurt. De Groot: "De Protestantse Kerk gelooft in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en hen opneemt in de gemeenschap. Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen. Dus hier is voor ons een nieuwe kans om deze roeping uit te leven, om op te komen voor gerechtigheid en op te komen voor de meest kwetsbaren."

Samen Thuisgeven

Vanuit de gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland ligt er een voorstel bij het ministerie om een project 'Samen Thuisgeven' te starten. In Kampen zijn zeer positieve ervaringen in samenwerking tussen kerkelijke gemeenten en burgerlijke gemeente om in korte tijd huisvesting te bieden aan een grote groep mensen uit Oekraïne. Op basis van deze samenwerking willen we een forse pilot opzetten om dit model op meer plaatsen in het land te laten werken, maar dan voor statushouders en/of asielzoekers. Dat doen we met een projectorganisatie waarin we als Protestantse Kerk samen met Kampen optrekken. De Raad van Kerken in Nederland, waar de Protestantse Kerk in Nederland deel van uitmaakt, ondersteunt dit initiatief.

Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen: “In de huidige asielcrisis wordt de samenleving onvoldoende betrokken bij het vinden van oplossingen. Confrontatie ligt op de loer, terwijl coöperatie juist oplossingen biedt. Kerken in het bijzonder spelen nu nog een ondergeschikte rol, terwijl ze bovengemiddeld betrokken zijn en een actievere rol kunnen vervullen bij de lokale extra opvang van bijvoorbeeld statushouders. Als lokale overheden en kerken de handen ineenslaan kunnen we net als bij de Oekraïne vluchtelingen de maatschappelijke druk verminderen en het draagvlak hiervoor vergroten.”

Geef u op voor de online informatiebijeenkomst

De PKN en gemeente Kampen delen graag hun ervaringen met u. Op 29 en 30 augustus en 5 en 6 september zijn er online informatiebijeenkomsten. U bent van harte uitgenodigd om u hiervoor op te geven

Contact met de gemeente

U kunt online een afspraak maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier