Kampen vergroot subsidiemogelijkheden voor vergroenen
Gemeente Kampen heeft vanaf 1 april 2025 meer subsidiemogelijkheden om te vergroenen en water vast te houden op eigen terrein. Niet alleen inwoners, maar ook bedrijven, scholen, stichtingen, verenigingen en buurtinitiatieven binnen én buiten de bebouwde kom kunnen subsidie aanvragen. Naast een vergoeding voor bijvoorbeeld een regenton, tegels wippen, een groen dak of bomen is het nu ook mogelijk om financiële steun te krijgen voor groene gevels, geveltuintjes en groene erfafscheidingen.
Gehighlighte tekst: Erik Faber, wethouder duurzaamheid:“Er zijn steeds meer hete dagen en we krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien. Om ons te wapenen tegen wateroverlast, droogte en hitte is het belangrijk om te vergroenen. Groen werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. Door onze subsidiemogelijkheden uit te breiden kunnen we aan meer groene ideeën van inwoners tegemoet komen. Meer dan de helft van de grond in de gemeente is particulier eigendom. Daarom willen we iedereen ondersteunen om aan de slag te gaan.”
Uitbreiding huidige subsidies
De klimaatsubsidie was het afgelopen jaar één van de meest aangevraagde subsidies in de gemeente Kampen, met name voor de aanschaf van een regenton, het planten van bomen en het aanleggen van een groen dak. De uitgebreide regeling heeft extra mogelijkheden én kent een extra hoge bijdrage voor samenwerkingen en inwonersinitiatieven, zoals het vergroenen van een straat en collectieve aanvragen. Een andere wijziging is dat de subsidie moet worden aangevraagd na het uitvoeren van de maatregelen en niet ervoor.
Samen aan zet
Niet alleen inwoners kunnen hun steentje bijdragen aan het verminderen van overlast, ook de gemeente. Door regenwater ‘af te koppelen’ van het riool bijvoorbeeld. Dat gebeurt op dit moment in de omgeving van Diggelenweg in IJsselmuiden. Door af te koppelen kan het regenwater tijdens hevige regenval daar straks afstromen naar de Beek, zodat de straat niet blank komt te staan met vervuild rioolwater. Als inwoners het regenwater in hun eigen tuin infiltreren of bijvoorbeeld opslaan in een regenton of reservoir, dan kunnen ze daar ook subsidie voor krijgen.
Een klimaatsubsidie voor de hele regio
De klimaatsubsidie voor 2025 is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Staphorst, Zwartewaterland, Zwolle, provincie Overijssel en Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hierdoor wordt de hele regio versterkt om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. De provincie en het waterschap dragen ook financieel bij.
Waar aan te vragen Op www.kampen.nl/klimaatsubsidie is vanaf 1 april meer informatie te vinden over de uitgebreide subsidie en kan de subsidie worden ingediend. Tot die tijd kan de subsidie die al sinds 2023 loopt nog steeds op die plek worden aangevraagd. Vragen kunnen gemaild worden naar klimaatadaptatie@kampen.nl.