Dronefoto bouwlocatie Schans Buitenwacht

Kampen doet mee aan Dag van de Bouw

28 mei 2024
nieuws

Wat gebeurt er precies achter die bouwhekken? Zaterdag 8 juni tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen inwoners uit Kampen en andere geïnteresseerden dit van dichtbij bekijken. Kom naar de Dag van de Bouw in Kampen en bezoek 2 unieke lokale bouwprojecten waar we trots op zijn: de vernieuwing van het stationsgebied Schans-Buitenwacht en de sluis in aanbouw in Reeve. Het bezoeken van de Dag van de Bouw is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Stationsgebied Schans-Buitenwacht: nieuw leven voor erfgoed

De gemeente vernieuwt het stationsgebied Schans-Buitenwacht naast de Stadsbrug die IJsselmuiden met de binnenstad van Kampen verbindt. De plek kent een rijke geschiedenis. Hier lag in de 16e en 17e eeuw een schans waarmee vijanden werden tegengehouden. Aannemer NTP herstelt de vormen van de oude schans en richt het gebied opnieuw in tot een groene en gastvrije stadsentree.

In het gebied komt onder andere een fietsenstalling voor 1.400 fietsen in de vorm van een versterkt fort (bastion) met een groene daktuin. Ook komen er extra parkeerplaatsen, zonnecarports met laadpalen en een vernieuwde horecagelegenheid. 

Beleef tijdens de Dag van de Bouw het historische karakter van deze plek en zie hoe er gewerkt wordt aan een entree voor de stad die gezien mag worden! Er is ook genoeg te zien en te doen voor kinderen. 

Dorpssluis Reeve

Om Reeve vanaf het Reevediep via het water te kunnen bereiken wordt in de klimaatdijk een sluis gerealiseerd: de Dorpssluis van Reeve. Over de sluis komt een fietsbrug, die onderdeel wordt van het fietspad langs het Reevediep. De verwachting is dat de sluis en de fietsbrug vanaf het vaarseizoen 2025 gebruikt kunnen worden.

Een unieke kans om tijdens de Dag van de Bouw informatie te krijgen over de sluis in aanbouw. Ook is het mogelijk om op de bodem van de sluis te lopen, waar volgend jaar de boten varen. Tijdens de Dag van de Bouw kunnen kinderen als echte bouwvakkers aan het werk en is er allerlei informatie te vinden bij de verschillende stands over Reeve en de sluis.

Fiets en pendelbus

Wij adviseren bezoekers om met de fiets naar Schans-Buitenwacht en naar de Dorpssluis Reeve te komen. Tussen 10.00 en 16.00 uur rijdt er een pendelbus tussen beide plekken. De pendelbus vertrekt voor het eerst vanaf de Dorpssluis Reeve rond 10.00 uur en daarna elk hele uur (11.00, 12.00 uur etcetera). Vanaf het busstation tegenover de bouwplaats Schans-Buitenwacht vertrekt de eerste bus om 10.30 uur en daarna elk halve uur (11.30, 12.30 uur, etcetera.). De laatste pendelbus vertrekt om 15.30 uur vanaf Schans-Buitenwacht.

Locaties bouwplaatsen

  • Schans Buitenwacht: Stationsplein, 8271 AK Kampen. U vindt de ingang direct aan de Burgemeester van Engelenweg tegenover het stationsgebouw.
  • Dorpssluis Reeve, Buitendijksweg, 8269 AR Kampen. Om de Dorpssluis te bereiken, is de Buitendijksweg aan de noordzijde van het project uw startpunt. Als u vanaf de Slaper komt, kunt u de geel gemarkeerde bebording ‘Strukton Bouwplaats Sluis’ volgen.

Over de Dag van de Bouw

Tijdens de Landelijke Dag van de Bouw stellen bouw- en infrabedrijven graag hun bouwplaatsen open voor het Nederlands publiek. Jong en oud kunnen dan ontdekken wat er komt kijken bij het bouwen van onder andere huizen, wegen, ziekenhuizen, sluizen, dijken en stations. Kijk voor meer informatie over deze dag en de deelnemende plekken in Kampen op www.dagvandebouw.nlexterne-link-icoon.