Inleveractie verkeers- en straatnaamborden deels succesvol

25 oktober 2022
nieuws

Twee weekenden konden mensen gevonden of gestolen verkeers- en straatnaamborden inleveren zonder ervoor gestraft te worden. In totaal werden er 22 borden ingeleverd. Minder dan gehoopt en verwacht, maar daar was het de gemeente niet alleen om te doen. Met de actie wilde de gemeente mensen bewust maken van de gevolgen. Gezien de enorme (social) media-aandacht voor dit onderwerp is dat doel zeker behaald. Het TV-item van RTV Oost dat door de NOS werd doorgeplaatst op de onder de jeugd populaire social media kanalen TikTok en Instragram werd respectievelijk 95 duizend en 45 duizend keer bekeken/geliked en ook veel gedeeld. Wat dat betreft is de actie dus succesvol te noemen.

Burgemeester Sander de Rouwe: “Naast het eenmalig weghalen van de drempel van het strafbaar stellen, wilden we mensen met deze actie ervan bewust maken dat het meenemen of het onrechtmatig in bezit hebben van een bord strafbaar is én dat het tot onveilige verkeerssituaties kan leiden. Met ‘het viral’ gaan van het item op TikTok en Instagram is dat goed gelukt. Ook hopen we dat er een preventieve werking van uit gaat en dat de schadepost komend jaar aanzienlijk minder is ten opzichte van de afgelopen jaren”.

De inleveractie was een initiatief van de medewerkers van de Gemeentewerken zelf. Zij zagen de afgelopen jaren diverse borden, hoofdzakelijk verkeersborden, verdwijnen. De gemeente lijdt hierdoor aanzienlijke schade wat per jaar al gauw oploopt tot zo’n € 40.000. Behalve de financiële schade, is het ook verkeersonveilig als er bebording mist. Verkeersdeelnemers missen informatie en zien niet goed wat de regels ter plekke zijn. Niet alleen zijzelf maar ook anderen kunnen hier het slachtoffer van worden.

Een bord meenemen is verboden. Ook als het langs de weg ligt. Het zijn eigendommen van de gemeente en daarmee is het diefstal. Mensen die vanaf nu worden betrapt op het weghalen of het onrechtmatig in bezit hebben van een straatnaam- of verkeersbord, krijgen – bij de eerste keer – een geldboete van een bedrag tussen € 100 en € 200, plus een strafblad.

De inleveractie was anoniem, maar degenen die hun naam achterlieten, maakten kans om een gepersonaliseerd bord naar keuze te winnen. Aangezien dit ‘slechts’ drie personen betreft, ís besloten hen alle drie te belonen met een bord naar keuze. Volgende week nemen we contact met hen op.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier