Informatie parkeervergunningen en ontheffingen 2020

In Kampen moet u in het grootste deel van de binnenstad voor een parkeerplaats betalen. Voor inwoners en bedrijven zijn er parkeervergunningen en parkeerontheffingen.

Parkeervergunningen en ontheffingen zijn geldig tot en met 31 december. In december ontvangen alle inwoners en ondernemers met een parkeervergunning of ontheffing een brief over het aanvragen van de vergunning of ontheffing. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik een parkeervergunning of ontheffing aanvragen?

Een parkeervergunning of ontheffing vraagt u vanaf 16 december aan via parkeervergunning.kampen.nl. U heeft hier DigiD of eHerkenning voor nodig. Na de aanvraag en betaling is uw vergunning of ontheffing direct geldig. Van 16 tot en met 20 december en op 23, 24 en 30 december kunt u van 9.00 tot 12.00 uur ook terecht in het stadhuis.

Vergunning of ontheffing aanvragen

Wat kost een parkeervergunning of ontheffing in 2020?

 • Een 1e parkeervergunning voor bewoners kost € 158,28.
 • Een 2e parkeervergunning voor bewoners kost € 432,24.
 • Een zakelijke parkeervergunning kost € 253,44.
 • Een algemene parkeerontheffing kost € 463,80.
 • Een parkeerontheffing voor service verlenende bedrijven kost in 2020:
  • voor 1 actief kenteken              :           € 355,92
  • voor 2 tot 5 actieve kentekens  :           € 387,00
  • voor 6 tot 10 actieve kentekens :           € 411,48

Wat is het parkeertarief per uur?
Het tarief om in de binnenstad kort te parkeren is verhoogd naar € 2,00 per uur. Vanaf 2020 geldt in de hele binnenstad hetzelfde tarief. Een dagkaart is op enkele locaties verkrijgbaar voor € 10,00 per dag.

Zijn de kosten van een parkeervergunning of ontheffing voor 2020 gestegen?
Ja. De kosten van vergunningen en ontheffingen zijn met € 10 verhoogd. Dit is lager dan de eerder voorgestelde verhoging met € 50.

Ontvang ik een vergunning of ontheffing die ik achter mijn voorruit moet leggen?
Parkeervergunningen en ontheffingen van de gemeente Kampen zijn digitaal. U ontvangt geen fysieke vergunning of ontheffing en hoeft niets achter uw voorruit te plaatsen. Wij controleren of u een geldige vergunning of ontheffing heeft aan de hand van het kenteken.

Is de vergunning of ontheffing geldig in de hele binnenstad?
De parkeervergunning is bijna in de hele binnenstad van Kampen geldig. Alleen op de Nieuwe Markt is uw parkeervergunning niet geldig. U mag hier alleen betaald parkeren.

Wat moet ik doen als ik (tijdelijk) een andere auto heb?
Een kenteken wijzigen en activeren kan op parkeervergunning.kampen.nl. Dit is ook nodig als u tijdelijk met een ander voertuig in de binnenstad wilt parkeren. Voegt u een nieuw kenteken toe (of activeert u een eerder geregistreerd kenteken), dan is het nieuwe kenteken direct actief. Een eerder geactiveerd kenteken kan hierdoor zijn gedeactiveerd. U mag op basis van uw parkeervergunning of ontheffing dan niet meer met dat voertuig in de binnenstad parkeren.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?
Gaat u verhuizen en woont u niet meer in de binnenstad? Uw parkeervergunning wordt dan automatisch ingetrokken nadat u de verhuizing aan de gemeente heeft doorgegeven. Voor de periode waarin uw parkeervergunning niet meer geldig is, ontvangt u de betaalde parkeerbelasting terug.

Hoeveel kentekens kan ik activeren met een ontheffing voor service verlenende bedrijven?
U kunt een ontheffing aanvragen voor 1, 2 tot 5 of 6 tot 10 kentekens. Vanaf 2020 kunt u maximaal 10 kentekens tegelijk actief gebruiken. De kentekens moeten onderdeel zijn van de bedrijfsvoering van uw bedrijf.

Hoe kan ik mijn vergunning of ontheffing beëindigen?
Wilt u de parkeervergunning of ontheffing niet meer gebruiken? U kunt dit doorgeven via parkeervergunning.kampen.nl. Voor de periode waarin uw vergunning of ontheffing niet meer geldig is, ontvangt u de betaalde parkeerbelasting terug.

Waar kan ik terecht met vragen?
Heeft u vragen over uw parkeervergunning of ontheffing? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente Kampen via telefoonnummer 14 038 (keuze 3). Kijk voor de actuele openingstijden en overige contactinformatie op www.kampen.nl/contact.

Parkeren op eigen terrein

Wat is parkeren op eigen terrein (POET)?
Dit betekent dat u de mogelijkheid heeft om uw motorvoertuig in de binnenstad op een eigen terrein te parkeren. Dit kan bijvoorbeeld een terrein, garage of pakhuis zijn.

Kan ik een vergunning aanvragen als ik ook eigen parkeergelegenheid heb?
Voor 2020 kan iedere inwoner van de binnenstad een 1e en een 2e parkeervergunning aanvragen. Dit geldt niet voor locaties die in het verleden (voor 2019) al zijn aangemerkt als locatie waar parkeren op eigen terrein mogelijk is. Als u de eigen parkeergelegenheid niet gebruikt voor een auto van uzelf, kunt u volgens de regels geen 1e parkeervergunning aanvragen. Omdat wij de reacties van inwoners die in 2019 zijn aangeschreven zorgvuldig willen beoordelen, passen wij deze regel in 2020 voor deze locaties nog niet toe. In 2020 maken wij bekend hoe de regels voor parkeren op eigen terrein vanaf 2021 worden toegepast. U kunt altijd een 2e parkeervergunning aanvragen. De kosten van deze vergunning zijn hoger.

Als ik kan parkeren op eigen terrein, moet ik daar dan gebruik van maken?
Als inwoner mag u zelf bepalen waar u het terrein, de garage, het pakhuis, etc. voor gebruikt. Gebruikt u het eigen terrein niet voor het parkeren van een auto waar u de eigenaar van bent? U kunt dan vanaf 2021 in principe geen 1e parkeervergunning aanvragen. Dit geldt nu al voor locaties die in het verleden zijn aangemerkt als locatie waar parkeren op eigen terrein mogelijk is.

Mag ik voor mijn eigen garage of pakhuis parkeren?
Nee. In het verleden zijn ontheffingen verstrekt om te mogen parkeren voor eigen garagedeuren en pakhuizen. Deze ontheffingen worden niet meer verstrekt. Heeft u nog een geldige ontheffing, dan kunt u deze gebruiken tot de ontheffing is verlopen. Zonder geldige ontheffing moet u het verkeersbord en de vermelding van het kenteken van uw pand verwijderen.

Gehandicapten

Ik heb een gehandicaptenparkeerkaart. Moet ik dan ook een vergunning aanvragen?
Nee. Iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart mag zonder vergunning in de binnenstad parkeren.

Hoe lang mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart in de binnenstad parkeren?
Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart, dan geldt voor u de maximale parkeertijd niet.

Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op alle officiële parkeerplaatsen parkeren. Dit hoeft geen gehandicaptenparkeerplaats te zijn. U hoeft hier niet voor te betalen.