Ongedierte bestrijden

Ongedierte kan voor overlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kevers
  • rupsen
  • kakkerlakken
  • ratten
  • muizen
  • wespen

U kunt de gemeente om advies vragen bij de bestrijding.

Heeft u als particulier overlast van ongedierte? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum voor het maken van een afspraak. Eén van onze medewerkers komt bij u thuis kijken en geeft advies. Tips voor het voorkomen van rattenoverlast staan op het tabblad 'Aanpak'.

Het bestrijden van ratten is lastig. U kunt zelf veel doen om rattenoverlast te voorkomen.

Voer vogels en eenden met mate en alleen als het echt nodig is

Wanneer u eenden en vogels teveel voer geeft, laten zij dat liggen. De ratten eten de restjes op. Zo houdt u dus zelf de overlast in stand. Rattenbestrijding heeft dan geen zin. Bij eenden veroorzaakt het eten van brood gezondheidsproblemen. Ze gaan hierdoor eerder dood. Wilt u toch vogels voeren? Een pot speciale pindakaas zonder zout is een goed alternatief voor vetbollen en pinda’s. Ratten komen hier minder snel op af.

Hou de leefomgeving van uw huisdieren schoon

Heeft u kippen, konijnen of duiven, controleer dan dagelijks of hun hok, ren of uitloop schoon is. Voer uw dieren niet teveel, zodat er niets overblijft voor ongedierte. Blijft er voer over? Haal dit dan ‘s avonds uit het verblijf.

Bewaar uw voedsel afgesloten

Bewaart u voedsel in een bergruimte? Doe dit dan in dichte bakken of emmers.

Denk om uw afval

Ook op afval komen ratten af. Laat geen vuilniszakken of zakken voor het verzamelen van plastic op de grond staan. U kunt ze beter in de afvalcontainer gooien of ze ophangen. Sluit uw containers goed af, maak ze regelmatig schoon en gooi geen etensresten bij het compost.

Zo doet u een melding van ongedierte:

  • Neem contact op met de gemeente.

Het bestrijden van bijvoorbeeld muizen, kakkerlakken of wespen kost € 50,00 (kosten per half uur). Maximaal drie bezoeken door onze experts en bestrijdingsmiddelen zijn hierbij inbegrepen. Betaling bij voorkeur door te pinnen. Contant betalen kan alleen aan de kassa van de centrale receptie bij het Klant Contact Centrum (KCC). Het bestrijden van ratten bij particulieren is gratis.

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 038.