Vrijwilligersprijs bokaal individueel

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2023 bekend

28 november 2023
nieuws

Dit jaar wordt voor de 31e keer de vrijwilligersprijs in de gemeente Kampen uitgereikt op de nationale Dag van de Vrijwilliger op 7 december. De prijs is opgedeeld in 2 categorieën: een prijs voor de vrijwilliger van het jaar en een prijs voor de vrijwilligersgroep van het jaar. Nomineren kon tot en met 27 september. Inmiddels zijn de 3 genomineerden per categorie bekend.

Zonder vrijwilligers komt er veel tot stilstand! En ook afgelopen jaar is weer gebleken hoe belangrijk vrijwilligers zijn in onze samenleving. Evenementen, festiviteiten en het verenigingswerk bloeien volop en veel inwoners hebben zich op verschillende manieren belangeloos ingezet om iets te kunnen betekenen voor een ander. Het gemeentebestuur wil daarmee het grote belang van vrijwilligerswerk onderstrepen en waarderen. 

Wethouder Jan Peter van der Sluis:  “Zonder vrijwilligers, geen bloeiend verenigingsleven, geen evenementen, geen extra handen in bijvoorbeeld de zorg. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde en daar staan we jaarlijks via de Vrijwilligersprijs nog eens extra bij stil. Het is een welverdiende waardering voor al het werk dat zij belangeloos voor de samenleving doen. Wat mij betreft zijn degenen die zich in hun eigen tijd vol energie voor een ander en voor de samenleving inzetten het meer dan waard om in het zonnetje gezet te worden.” 

Uitreiking prijzen 

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op de nationale Dag van de Vrijwilliger op donderdag 7 december 2023. De prijs bestaat uit een wisselbokaal en een geldprijs van € 300 voor de groep en € 200 voor de individuele vrijwilliger.

Genomineerde individuen

Jannie van de Ridder

Met een vrolijke lach en een opgewekt humeur is Jannie al jaren vrijwilliger op de VIA locatie van het Ichthus en Almere college. Jannie is ooit begonnen in het gebouw van de oude LTS, als vrijwillig onderwijsassistent natuur/scheikunde. Nadat daar de huishoudschool bij in kwam gaf ze huishoudkundige lessen. Na de verhuizing naar het VIA gebouw is ze gebleven als vrijwilliger bij Zorg&Welzijn. Jannie komt nog steeds 2 keer per week.

“De jury waardeert de jarenlange inzet van Jannie van de Ridder, ze is al meer dan 30 jaar vrijwilliger en betrokken bij de school. Ze kan goed omgaan met de jeugd en ziet feilloos hoe iedere jeugdige het doet, wat er goed gaat en wat anders kan. En dat op een leeftijd van 80 jaar. Hulde.”

Gerben Post

Gerben is vrijwilliger bij het Kamper Trompetter Korps. Hij houdt zich bezig met grote projecten, stimuleert de jeugd om muziek te maken en/of een muziekinstrument te bespelen, is de bedenker van shows en actief als hoofdinstructeur. Bij alle optredens in binnen- en buitenland is hij aanwezig.

“De jury is onder de indruk van de brede inzet van Gerben Post voor het Kamper Trompetter Korps. Hij dient een breed maatschappelijk belang met zijn plan jeugd te enthousiasmeren voor muziek. Ook heeft hij oog voor de senioren, die nieuwe uniformen nodig hebben. En zijn creatieve kant niet te vergeten; hij is bedenker van vele shows. Daarnaast heeft Gerben bestuursfuncties vervult en sluit hij momenteel nog geregeld aan in bestuursvergaderingen. Een duizendpoot.”

 

Emiel Kootstra

Emiel doet vrijwilligerswerk bij FF Buurten in de Wortmanstraat, Gek op je Brein bij MFC ’t Ukien en het Full Color Festival. Hij helpt bij de voorbereiding van de bijeenkomsten van FF Buurten, hij zorgt dat er koffie met wat lekkers is en zet de stoelen klaar. Hij is ook gespreksleider bij Gek op je Brein, verzorgt de lunch voor alle vrijwilligers van het Full Color Festival en doet diverse klusjes waar nodig, zowel voor WijZ als voor zijn buren en zijn kerk.

“De jury heeft bewondering voor de veelzijdige inzet van Emiel Kootstra, niets is hem te gek. Heel Kampen kan een beroep om hem doen. Hij is nu 2 jaar actief voor WijZ waarbij hij mensen en organisaties samen brengt en daarvoor heeft hij al veel ander vrijwilligerswerk gedaan. O.a. met senioren. Chapeau.”

Genomineerde groepen

Gastfamilie begraafplaats Bovenbroek/Zandberg

De vrijwillige gastheren/vrouwen bieden een luisterend oor aan bezoekers van de begraafplaats die daar behoefte aan hebben. Zij begrijpen wat iemand meemaakt die in de rouw zit. Daarnaast hebben zij een signalerende functie en worden bezoekers daar waar nodig doorverwezen naar dienstverlening of hulpverlening. Hierin werken de vrijwilligers samen professionals.

“De jury is erg onder de indruk van dit maatschappelijk relevante project. De vrijwilligers hebben enorme betrokkenheid bij rouwprocessen.”

Korfbal vereniging Wit Blauw

De vrijwilligers van korfbalvereniging Wit Blauw hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor duurzaamheid, gezondheid, het samenbrengen van de gemeenschap en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de jeugd. De kantine en de kleedkamers zijn verduurzaamd door de inzet van Wijtze Velema. Het technische bestuur is al enige jaren met een visie van “spelplezier bij de jeugd voorop” bezig.  Wilco van Maanen heeft zich ingezet in de gezonde kantine.

“De jury is onder de indruk over het werk van Korfbalvereniging Wit Blauw, het is een sportclub 2.0. Gezondheid staat voorop en aan de oudere buurtbewoners wordt ook gedacht middels het creëren van een Jeu de Boules baan. Door verhuur van de kantine zijn de activiteiten van de vereniging erg naar buiten gericht.”

Vrijwilligers Full Color Festival

Deze enorme groep vrijwilligers zet zich met veel passie en energie in voor dit grote evenement. Als de grote lijn door het kernteam is uitgezet komen de overige vrijwilligers in actie (o.a. barcursussen, vrijwilligersavonden en overleg over de culturele markt). Het evenement brengt diverse groepen samen. Deze groep zorgt ervoor dat het Full Color festival groter en beter wordt met ruim 30.000 bezoekers bij de laatste edities. Er zijn vrijwilligers die al 20 jaar betrokken bij het evenement.

“De jury heeft bewondering voor het werk van deze groep vrijwilligers, het evenement is éénmaal per jaar maar het hele jaar zijn de vrijwilligers in touw het evenement in goede banen te leiden. Het Full Color Festival is naar iets groots uitgegroeid en zonder deze enthousiaste groep zou dit niet mogelijk zijn.”

Vrijwilligers(werk) in Kampen

Kampenvoorelkaar is het online platform voor vrijwilligerswerk, ontmoeting en burenhulp in de gemeente Kampen. Ook voor maatschappelijke organisaties is dit dé plek om vrijwilligers te werven!

Op www.kampenvoorelkaar.nl kunnen inwoners hulp vragen, of iemand hulp bieden wanneer zij dat willen. Het is een betrouwbaar, gemakkelijk en gratis platform. Inwoners die er online niet uitkomen, of vragen hebben worden verder geholpen door de vrijwilligers van Informatiepunt Kampen.