Gemeentelijke monumentenlijst uitgebreid met Havenweg 3 en 5

09 oktober 2024
nieuws

De gemeente Kampen heeft de panden aan de Havenweg 3 en 5 tot gemeentelijke monumenten aangewezen. Beide panden, gelegen op de Koggewerf, zijn gebouwd tussen 1850 en 1900. Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe had de gemeente verzocht om beide panden aan te wijzen tot gemeentelijk monument. De panden gaan deel uitmaken van de ontwikkeling van de Koggewerf waar de IJsselkogge straks haar onderkomen krijgt.

Gehighlighte tekst: Wethouder voor Erfgoed, Richard Boddeus: “Met dit besluit zetten we een belangrijke stap voor het behoud van dit waardevolle erfgoed op de Koggewerf. De panden zijn een tastbare herinnering aan het industriële verleden van Kampen. Door de panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, kunnen ze bewaard blijven voor toekomstige generaties.”

Industrieel verleden 

De panden liggen op een markante locatie op de Koggewerf aan de IJssel, een plek met een industrieel verleden. De twee panden aan Havenweg 3 en 5 zijn gebouwd tussen 1850 en 1900 en herinneren aan de tijd dat hier de gasfabriek en scheepswerf lagen. Na het voltooien van de Nieuwe Buitenhaven rond 1867 verhuisde de werf van de firma Van Goor naar de locatie. Het pand aan de Havenweg 5 gebruikte de firma als kantoor en woonruimte. Havenweg 3 werd mogelijk gebruikt als (administratief) bijgebouw dat bij het gasfabrieksterrein hoorde. De bijbehorende gasfabriek werd in 1961 grotendeels afgebroken.  

Bijzondere panden 

Havenweg 3 is een representatief voorbeeld van een functioneel, industrieel gebouw op een gasfabrieksterrein met belangrijke esthetische kwaliteiten, zoals het gedetailleerde siermetselwerk en gekleurde baksteenpatronen. Havenweg 5 is een voorbeeld van de statige stadsvilla-architectuur uit het midden van de negentiende eeuw. Het gebouw laat in de architectuur invloeden uit de neorenaissance zien. Beide panden zijn onderdeel van het complex van de gemeentelijke gasfabriek en scheepswerf die op de Koggewerf lagen. Daarmee zijn ze waardevol als herinnering aan het industriële verleden van Kampen.