Gedenkstenen Oude Raadhuisplein verhuizen naar binnentuin Hof van Breda

14 november 2023
nieuws

Op het Oude Raadhuisplein bij de Nieuwe Toren (voorheen Koeplein) liggen in de bestrating stenen met namen van markante Kampenaren. Een initiatief van de Kamper Persclub. Door activiteiten op het Oude Raadhuisplein raken gedenkstenen beschadigd. Op verzoek van de Kamper Persclub is besloten de stenen te verplaatsen naar een andere locatie, het Hof van Breda.

Hof van Breda is een openbare binnentuin in de binnenstad van Kampen, aan de Marktsteeg. Bewoners rond het Hof van Breda zijn met het idee gekomen om de stenen te verplaatsen naar de binnentuin.

Wethouder Erik Faber: “Er kwamen op het juiste moment dingen samen. Bewoners van het Hof van Breda waren al met de gemeente en deltaWonen in gesprek over aanpassingen van de binnentuin. Daarbij wilden zij ook aandacht geven aan bekende Kampenaren. Zo ontstond bij hen het idee om de stenen een mooie plek te geven in deze openbare binnentuin. De Kamper Persclub en wij zijn enthousiast over deze plek en werken hier dan ook graag aan mee.”

In het Hof van Breda is al een buste van Henk van Ulsen aanwezig en een gedicht van Ida Gerhardt op een glasplaat. De Kamper Persclub wil met een steen personen eren die kleur gaven aan de Kamper samenleving. De gedenkstenen passen daarom goed op deze plek.

De eerste stenen werden geplaatst in 1981, ter herinnering aan Klaas Schilder, Klaas Kruithof, Hans Wiersma en Zwerina Hendriks. Daarna kwam iedere twee jaar een steen erbij. Inmiddels liggen op het Oude Raadshuisplein 21 gedenkstenen.

Planning

De gedenkstenen worden deze week uit het Oude Raadhuisplein gehaald en gaan naar een steenhouwer. De gaten worden dicht gestraat. De steenhouwer zal de gedenkstenen deze winter restaureren. In het voorjaar 2024 krijgen de stenen hun plek in het Hof van Breda.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Kampen