Toeristenbelasting betalen

Biedt u overnachtingsmogelijkheden aan binnen de gemeente Kampen? U moet zich dan aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich aanmelden met DigiD of aanmelden met eHerkenning. U ontvangt bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen. Aangifte doen kan online met DigiD of eHerkenning.

Aangifte (met DigiD)Aangifte (met eHerkenning)

Heeft u een plek waar toeristen kunnen overnachten, zoals een camping, hotel of bed and breakfast, dan moet u toeristenbelasting betalen. Dit geldt ook voor particuliere woningen via bijvoorbeeld Airbnb. U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen registreren. U vermeldt de toeristenbelasting apart op de factuur aan uw gast. Aan het begin van het jaar ontvangt u van ons bericht en doet u aangifte voor de toeristenbelasting over het afgelopen kalenderjaar.

Biedt u overnachtingsmogelijkheden aan binnen de gemeente Kampen? U moet zich dan aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich online aanmelden en aangifte doen met DigiD of eHerkenning. Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Vraag dan een aanmeldformulier of aangifteformulier aan via heffing@kampen.nl of telefoonnummer 14 038.

U ontvangt van ons bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen. Binnen 4 weken na de verzenddatum moet het aangifteformulier met de benodigde bijlagen door de gemeente zijn ontvangen.

Het is mogelijk om een aanslag voor toeristenbelasting te ontvangen op basis van een compromis. Dit voorkomt veel administratieve lasten. Wilt u hier gebruik van maken? U kunt dit aangeven bij de aangifte van de toeristenbelasting.

De voorwaarden voor het betalen van toeristenbelasting zijn onder andere:

  • U biedt slaapplaatsen aan. 
  • Uw gasten betalen voor de overnachting.
  • De gast staat niet ingeschreven als inwoner van de gemeente Kampen.

U kunt binnen 6 weken na de aanslag bezwaar indienen bij de gemeente. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

In 2022 betaalt u € 1,50 toeristenbelasting per persoon per nacht.

U betaalt geen toeristenbelasting voor inwoners van de gemeente Kampen. De toeristenbelasting mag u aan de gast doorberekenen. Voor het betalen van de toeristenbelasting ontvangt u een belastingaanslag per kalenderjaar.

Heeft u vragen over de toeristenbelasting? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: heffing@kampen.nl.