Belastingaanslagen en WOZ-beschikkingen 23 en 24 februari verstuurd

20 februari 2023
nieuws

In de laatste week van februari versturen wij de gemeentelijke belastingaanslagen. Wij brengen dan de kosten in rekening voor het door u aangeboden afval in 2022. Ook ontvangt u de belastingaanslag voor 2023. Hiermee betaalt u de onroerendezaakbelasting voor uw woning, bedrijfspand of grond, het vastrecht van de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en voor hondenbezitters de hondenbelasting.

Belastingzaken online inzien en regelen

Op belasting.kampen.nl kunt u uw belastingzaken eenvoudig digitaal regelen. U kunt bijvoorbeeld zelf zien hoe vaak en wanneer u afval heeft aangeboden. Zo kunt u zelf controleren of de kosten die u moet betalen kloppen. Ook kunt u hier direct uw andere aanslagen inzien, automatische incasso aanvragen, bezwaar maken of kwijtschelding aanvragen. Als inwoner kunt u hier ook uw taxatieverslag opvragen. Bedrijven kunnen een taxatieverslag opvragen via het e-mailadres wozinfo@kampen.nl.

Bezwaar?

Bent u het niet eens met de belastingaanslag of WOZ-beschikking? Vindt u bijvoorbeeld de waarde van uw woning of bedrijfspand te hoog? Of kloppen er andere gegevens niet op uw aanslag? Laat het ons dan weten.

Let op: Bezwaar maken geeft u geen uitstel van betaling. U kunt hier in uw bezwaar wel om vragen.

Betaling

U betaalt het bedrag in 2 termijnen of via automatische incasso. Dit hangt af van uw keuze of situatie. De betaaldata staan in de aanslagbrief. Betaalt u via automatische incasso? Het bedrag schrijven we dan in 8 keer van uw rekening af. Moet u minder dan € 50 betalen? We schrijven het bedrag dan in 1 keer af. Voor betaling via automatische incasso moet u de gemeente Kampen machtigen. Dit is mogelijk tot maximaal € 2.500. Staat op de papieren aanslag een QR-code? Deze code kunt u scannen met bijvoorbeeld uw telefoon. U wordt dan doorgestuurd naar de betaalmogelijkheid.

Kwijtschelding

Inwoners kunnen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aanvragen. Dit kan voor de afvalkosten en de rioolheffing. Bij het beoordelen van uw aanvraag kijken wij onder andere naar uw vermogen, zoals het bedrag op uw bankrekeningen of de waarde van uw auto.

Gemeenten mogen vanaf 2023 ruimere vermogensgrenzen gebruiken. De gemeente Kampen past in 2023 de meest ruime vermogensgrenzen toe. Voor alleenstaanden is de vermogensgrens verhoogd met € 1.500 en voor alleenstaande ouders met € 1.800. Bent u getrouwd of woont u samen, dan is de vermogensgrens verhoogd met € 2.000. Daarnaast mag uw auto maximaal € 3.350 waard zijn. Bent u benieuwd of u voldoet aan de voorwaarden? Kijk dan op www.kampen.nl/belastingen of neem contact met ons op.

Berichtenbox

Heeft u zich aangemeld voor de Berichtenbox van MijnOverheid? U ontvangt de aanslag dan alleen digitaal. Het is daarom belangrijk dat uw gegevens (zoals uw e-mailadres) bij mijnoverheid.nl kloppen. U moet zelf in de Berichtenbox aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de aanslag voor u klaar staat. De aanslag kunt u direct vanuit de Berichtenbox betalen via iDEAL.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht op www.kampen.nl/belastingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met het onderdeel Belasting en inning. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail:

Belastingen en betalingsproblemen

Wij versturen belastingaanslagen aan alle inwoners en ondernemers. Misschien heeft u door de hogere (energie)kosten minder te besteden. Kunt u de belasting niet op tijd betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kijken dan samen naar een oplossing.

Betalen in termijnen

U kunt een bedrag tot maximaal € 2.500 altijd in termijnen betalen. U geeft hiervoor dan een automatische incasso. Wij schrijven het bedrag dan automatisch in 8 keer van uw rekening af.

Betalingsproblemen voorkomen

Wij willen voorkomen dat u betalingsproblemen krijgt. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op als u de belastingaanslag niet (op tijd) kunt betalen. Samen met u kijken wij dan naar de beste oplossing voor u. Dit kan bijvoorbeeld een betalingsregeling zijn.

Hulp bij betalingsproblemen

Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u een e-mail sturen naar invordering@kampen.nl. U kunt ons ook bellen via telefoonnummer 14 038. Zet in uw e-mail uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel de bedrijfsnaam en het aanslagnummer. Wij reageren dan zo snel mogelijk op uw vraag.

WOZ-waarde te hoog? Neem contact op met de gemeente!

Bent u het niet eens met de WOZ-waarde? U kunt dan het beste contact met ons opnemen. We onderzoeken dan of er iets niet klopt. Als het nodig is passen we de waarde aan.

U kunt een e-mail sturen naar wozinfo@kampen.nl of ons bellen via 14 038. Vermeld in uw e-mail wel uw telefoonnummer, zodat een taxateur contact met u kan opnemen. Soms komt een taxateur namelijk bij u langs om de waarde te controleren. Als we een fout hebben gemaakt, passen we de WOZ-waarde aan. U krijgt hiervan snel na uw melding bericht. Bent u het dan nog niet eens met de waarde? Dan kunt u binnen 6 weken na de dagtekening van de aanslag formeel bezwaar maken. Hiervoor moet u een brief schrijven waar uw handtekening onder staat. In de brief geeft u aan waarom u het niet met de waarde eens bent. Vermeld ook het aanslagnummer. Online bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via belasting.kampen.nl.

Bezwaar via bureau niet zonder kosten

Er zijn bureaus die u kosteloos willen helpen bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde. Toch is dit niet gratis! Als een bezwaar wordt toegekend en de WOZ-waarde wordt verlaagd, dan moet de gemeente een kostenvergoeding betalen aan het bureau.

Een voorbeeld: De WOZ-waarde van een woning wordt met € 10.000 verlaagd. Hierdoor betaalt u € 10,37 minder onroerende zaakbelasting. De gemeente moet het bureau tot wel € 800 kostenvergoeding betalen. Dit berekenen wij door in de OZB-tarieven. Uiteindelijk betaalt iedere belastingbetaler in de gemeente Kampen dus mee aan de omzet van deze bedrijven. En dat terwijl het bureau meestal een standaard bezwaarschrift opstuurt.

Wij helpen u graag en altijd gratis! Natuurlijk mag u zelf kiezen hoe u bezwaar maakt, maar het bezwaar via een bureau is dus niet gratis. In de praktijk blijkt dat u beter zelf op de vastgestelde WOZ-waarde kunt reageren.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier