Ontwikkeling nieuwe zwemlocaties
In de zomer hebben inwoners steeds meer behoefte aan recreatie op en langs het water. Veilig zwemmen kan niet overal. Wij hebben daarom onderzocht welke plekken in onze gemeente geschikt zijn. Dit met als idee om deze beter in te richten, zodat het fijn en verantwoord is om hier te recreëren en te zwemmen. De Zuiderwaardkolk biedt hiervoor mogelijkheden. Deze plek wordt vanaf dit najaar klaargemaakt zodat hier vanaf de zomer van 2026 gezwommen kan worden.
De Bosjessteegkolk bood aanvankelijk ook mogelijkheden om als zwemlocatie te dienen, maar is nu toch afgevallen. Met het oog op de bezuinigingen besloot gemeenteraad op 19 juni 2025 deze locatie niet verder te ontwikkelen.
De Zuiderwaardkolk
De Zuiderwaardkolk wordt nu ook al gebruikt voor recreatie. Er zijn alleen weinig voorzieningen en zwemmen is niet mogelijk of toegestaan. Bij het maken van de plannen betrokken we jongeren, overige inwoners en ook hengelaarsvereniging Ons Vermaak en duikclub De Oester. Zo werken we samen aan nieuwe recreatiemogelijkheden in de gemeente Kampen.
Inbreng van bewoners
Tijdens de dorpsavond in IJsselmuiden op 20 november 2023 was er een eerste moment voor bewoners om mee te denken over de plannen. Dit leverde waardevolle informatie op. Er werd gevraagd om duidelijke regels om de verschillende activiteiten in het gebied van toen nog de Zuiderwaardkolk én de Bosjessteegkolk te scheiden, zoals zwemmen, vissen en wandelen. Ook parkeren, veiligheid en overlast zijn belangrijke aandachtspunten. Daarnaast werden sanitaire voorzieningen en sport- en spelmogelijkheden als wensen genoemd.
Vragenlijst
Om meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van inwoners konden zij in het voorjaar van 2024 een vragenlijst invullen. Er was een aparte vragenlijst voor jongeren en volwassenen.
Actuele status Zuiderwaardkolk
In maart 2024 legde provincie Overijssel bij de Zuiderwaardkolk een waterberging aan. Hierdoor is er meer ruimte om water in het gebied op te vangen. Bij de aanleg hield de provincie al rekening met de mogelijkheden voor recreatie en zwemmen. Daardoor loopt de bodem aan de rand straks bijvoorbeeld geleidelijk af zodat deze plek beter geschikt is om te zwemmen.
In september starten de uitvoerende werkzaamheden. Op diverse plekken wordt er dan grond afgegraven. Dit is onder andere nodig om de parkeerplaats uit te breiden, de zwemruimte te verbreden en een nieuw wandelpad aan de westzijde aan te leggen.
Officieel zwemwater
De provincie bepaalt of een plek officieel zwemwater is. Daarbij controleert zij of zwemwater schoon en veilig is. Nadat de Zuidwaarderkolk door de gemeente is ingericht als zwemlocatie kan er gezwommen worden. Vanaf dat moment controleert de provincie 2 jaar lang of de nieuwe locatie aan de eisen voldoet. Op basis daarvan wordt de locatie na 2 jaar door de provincie al dan niet als officieel zwemwater aangewezen.
Ontwerp van de locatie
Ontwerp- en adviesbureau Speelplan helpt de gemeente Kampen bij dit project. Speelplan maakte een ontwerp voor de zwemlocatie. Dat deed zij op basis van gesprekken met de hengelaarsvereniging, de duikclub, jongeren en overige inwoners én de resultaten van de enquêtes die in de zomer van 2024 ingevuld zijn.
Het voorlopige ontwerp pasten we iets aan naar aanleiding van de binnengekomen reacties. Zo hebben we het gedeelte tot de ballenlijn vergroot. Dan is er een groter gebied om in te zwemmen. Ook pasten we het pad rond de kolk aan, zodat honden niet op het strand lopen. Hieronder ziet u het definitieve ontwerp.
Veelgestelde vragen
Welke voorzieningen komen er?
Er is een strandje met een ligweide. Ook komen er basisvoorzieningen, zoals afvalbakken, bankjes en fietsenstallingen, een stapparcours en ruimte om te sporten en te spelen.
Is veilig zwemmen op deze locatie mogelijk?
Er komt een ballenlijn in het water. Veilig zwemmen is mogelijk als u binnen de ballenlijn blijft. Tot aan de ballenlijn loopt de bodem straks geleidelijk af naar 1,2 meter diepte. Buiten de ballenlijn is zwemmen niet veilig, omdat de diepte daar onverwacht kan verschillen.
Waarom is de Zuiderwaardkolk als locatie gekozen?
Er is onderzoek gedaan naar mogelijke zwemlocaties in de gemeente Kampen. Uit dit onderzoek kwamen 4 mogelijke locaties. Op 2 van deze locaties (Gat van Seveningen en Reevediep) kan de waterkwaliteit niet gecontroleerd worden, omdat daar sprake is van doorstromend water. Dat is bij de Zuiderwaardkolk en Bosjessteegkolk niet het geval. Hier kan de waterkwaliteit wel worden gecontroleerd volgens de regels van de provincie Overijssel. Als onderdeel van een groter pakket aan bezuinigingsmaatregelen heeft de gemeenteraad op 19 juni 2025 besloten om alleen de Zuiderwaardkolk te ontwikkelen als zwemlocatie en de Bosjessteegkolk niet.
Waarom controleert de provincie pas na de inrichting of de locatie geschikt is?
De provincie controleert volgens vaste regels of een locatie geschikt is als zwemwater. Dit staat in het protocol ‘Aanwijzen en afvoeren van zwemlocaties’. Omdat de Zuiderwaardkolk nog moet worden ingericht en niet als zwemwater wordt gebruikt, kan de provincie nog niet beoordelen of de locatie aan de eisen voldoet. De provincie heeft wel aangegeven dat de locatie veel kansen biedt. Na de inrichting controleert de provincie daarom 2 jaar of de nieuwe locatie aan de eisen voldoen. Op basis daarvan kan de locatie mogelijk als officieel zwemwater worden aangewezen.
Is er voldoende plek om auto’s en fietsen te parkeren?
Hoewel de parkeerplaats iets wordt vergroot, vragen we bezoekers om met de fiets te komen. Er komen stallingsplekken voor fietsen. Voor leden van hengelaarsvereniging Ons Vermaak en duikvereniging De Oester is een beperkt aantal parkeerplaatsen voor auto’s aanwezig. Dit is nodig voor het materiaal dat zij gebruiken bij hun sport.
Kan ik straks nog vissen in het gebied?
Ja. Het ontwerp van de zwemlocaties is afgestemd met hengelaarsvereniging Ons Vermaak. Voor zwemmen en vissen zijn er straks verschillende plekken.
Kan er in het Reevediep ook een buitenzwemlocatie komen?
Op dit moment kunt u al gebruikmaken van de ligweide langs het Reevediep ter hoogte van de wijk Het Onderdijks. Het gras wordt hier regelmatig gemaaid en kort gehouden. Op deze locatie geldt een negatief zwemadvies maar pootjebaden langs de waterkant kan wel. We werken hier ook aan fietsparkeermogelijkheden en er komt een informatiebord over het gebruik van deze locatie.
Blijf op de hoogte
Op deze pagina leest u steeds de actuele informatie over de ontwikkeling van de Zuiderwaardkolk. Heeft u een vraag over plannen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar economie@kampen.nl.